"Balik Pulau is echter geen boerendorp. Het stadscentrum, of meer vertederend bekend als Kongsi - wat 'delen' betekent in Maleis, belichaamt een beeld van landelijke charme. Lang geleden werkten mensen van alle rassen meestal op omliggende plantages en bleven samen in gemeenschappelijke houten langshuizen, vandaar de naam."
Balik Pulau betekent letterlijk: de andere kant van het eiland. De Chinezen noemen het: het eiland achter de heuvels. Balik Pulau wordt door drie kanten omgeven door heuvels en aan de vierde kant door de zee.
Het is een overwegend agrarisch gebied met als producten: durians, nootmuskaat, kruidnagels, kokosnoten en boomgaarden. In Balik Pulau komen drie belangrijke wegen samen: die van George Town, Teluk Bahang en Bayan Lepas. Het ligt daardoor centraal op Penang. Daarom vind je hier veel scholen en is er altijd drukte in het kleine stadje.
Balik Pulau is bekend om zijn durian ("King of Fruit"). Verder is het algemeen bekend op Penang, dat je hier de lekkerste "laksa" van het eiland eet. Laksa is een pittige soep, die gemaakt is van vis, verse
groente, noodles en chili's. Het is zeker aan te bevelen dit gerecht eens te proberen op Penang.
De allereerste kolonisten van Balik Pulau waren vluchtelingen, die de oorlogen in Siam wilden ontwijken (1786 en 1821). Hierbij kwamen ook vluchtelingen (Chinezen) uit Phuket en Maleiers uit Kedah, die ook aan de oorlog probeerden te ontkomen.
Zij kozen een andere, veilige plek op het eiland Penang. Die vonden zij aan de kust bij Balik Pulau.
Hier vonden zij beschutting, omdat dit gedeelte van Penang omringd was door heuvels. De kolonisten vestigden zich voornamelijk tegen de heuvels en aan de zee. Ze verbouwden rijst, fruit, suikerriet en koffie.
xx
Balik Pulau in vroegere tijden
In de vroege jaren van de 19e eeuw gingen Chinezen en Tamils (Indiërs) aan het werk op de kokos- en rubberplantages van ervaren, rijke Chinezen. De hoofdstraat van het dorp was een aaneenschakeling van huizen (soort longhouse).
Een tweede golf van inwoners arriveerde in WO II. Veel inwoners uit Georgetown vluchtten de heuvels over voor de Japanners en vestigden zich in Balik Pulau.In Balik Pulau bevinden zich tegenwoordig allerlei voorzieningen, zoals ziekenhuis, scholen, politiebureau, benzinestations.
Komend vanuit Teluk Bahang brengt een slingerende (18km) je in een half uurtje naar Balik Pulau, dat in een vlakte ligt, waar rijst en ananas wordt verbouwd. Onderweg passeer je, rubberplantages, de "Fruit Farm" en diverse boomgaarden, waar de durian groeit. Verder verbouwt men in deze streek muskaatnoten, rambutan, mangosteen en kruidnagels.
Als je wilt genieten van een mooi uitzicht, rijdt dan eens het smalle en steile weggetje omhoog naar Bukit Genting. Ga daar lunchen of drink er bakje koffie en geniet ondertussen van het
prachtige uitzicht over de vlakte. Een ander punt, waar je een fantastisch uitzicht hebt, is bij het Hilly Town Restaurant. Dit restaurant ligt op de weg naar Air Hitam.
Vlakbij Balik Pulau zijn enkele mooie stranden, zoals Pantai Pasir Panjang en Pantai Kerachut.
Men probeert in Balik Pulau het oude straatbeeld en met zijn oude gebouwen en winkeltjes goed te onderhouden. Sommige worden gerenoveerd en de kleine rotonde blijft. Wie denkt, dat Balik Pulau alléén maar oude winkeltjes heeft, heeft het mis. Tegenwoordig heeft ook het Westerse eten zijn intrede gedaan met de eerste Kentucky Fried Chicken (KFC). Deze is strategisch gevestigd bij
de Ambank. Bij de KFC kan men nu 24 uur lang "Hot & Spicy Chicken" bestellen! Dit is overigens niet de enige winkel, die 24 uur open is. De andere winkel is de Seven Eleven.
De rotonde aan het einde van de hoofdstraat is een bijzonderheid van Balik Pulau. Hier komen drie wegen samen uit verschillende richtingen van het eiland. Vroeger was
er op deze centrale plaats in het dorp een pomp, waar de paarden en de olifanten konden drinken. Een rijke Chinese boer, Koh Seang Tatt, liet hier later een monument bouwen ter nagedachtenis aan een bezoek van Sir Frederick Weld aan Balik Pulau. Hij was gouverneur van Melaka. De inwoners geloven, dat zolang er water spuit uit de twee leeuwenhoofden, het dorp voortvarend zal zijn. Waarschijnlijk wordt de bron gevoed door water uit de omringende heuvels.
xx
Een mooi gebouw is de district moskee (links), die zich op de weg naar Bayan Lepas bevindt. Het is aan de buitenrand van Balik Pulau. Deze is slechts enkele jaren oud, maar werd onlangs gerenoveerd en er werden enkele recreatiehutjes op het terrein geplaatst. Naast de moskee bevindt zich de bibliotheek.
In Balik Pula is ook een mooie kerk te bezichtigen, die gebouwd werd in 1854. Deze kerk heet: Church of the Holy name of Jesus.
De kerk is gebouw in koloniale stijl. Het is één van oudste op Penang. Het ontstaan van de kerk gaat
echter nog verder terug. In 1845 hield dominee Fr. Ducotey hier een kerkdienst in een houten gebouwtje.
De V.T.M. Chettiar Tempel is een belangrijke Hindoe tempel in Balik Pulau. Je vindt deze tempel op de weg naar Sungai Pinang. Hoe kom je Balik Pulau?
Bus 361 Balik Pulau (via Air Itam)
Bus 353 Balik Pulau (via Sungai Ara)
Bus 361 Balik Pulau (via Air Itam)
Men is een nieuwe snelweg aan het aanleggen tussen Bayan Lepas (de luchthaven) en Balik Pulau.