MALAYSIA
SITE

Eilanden Oostkust
-- Perhentian Islands
-- Pulau Aur
-- Pulau Besar
-- Pulau Bidong
-- Pulau Dayang
-- Pulau Gemia
-- Pulau Kapas
-- Pulau Lang Tengah
-- Pulau Pemanggil
-- Pulau Rawa
-- Pulau Redang
-- Pulau Sibu
-- Pulau Tengah
-- Pulau Tenggol
-- Pulau Tinggi
-- Tioman
-- Tioman Boot tickets
-- Mersing
-- Mersing - Bus
-- De Oostkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Pulau Aur
Ben van Wijnen.

"En dus vond ik Pulau Aur en Pulau Dayang, de verste eilanden verwijderd van het schiereiland MaleisiŽ. Deze eilanden zijn zo afgelegen dat er een beperkt mobiel signaal is en geen internetdekking.
Toen ik aankwam op Pulau Aur, was ik onder de indruk van het prachtige landschap en de sereniteit van het eiland. De plaats was rustig, vredig en gevuld met een zachte geur van de natuur.
Ik kreeg een warm welkom door het resort-personeel In tegenstelling tot andere resorts, lijkt het personeel hier meer op je lokale dorpsbewoners - geen uniformen, geen standaardprotocollen, alleen vriendelijke en nuchtere mensen Het was zo gemakkelijk en natuurlijk om met ze om te gaan. mijn pak en stropdas, ik zou niemand op het eiland zijn, en toch voelde ik dit gevoel van waardigheid. "


De leeuwenrots op Pulau Aur

 

Er zijn in MaleisiŽ heel veel mooie duikplekjes. Eilanden zoals: Sipadan, Mabul, Redang, Tioman, Perhentian e.a. De ingrediŽnten van deze eilanden zijn meestal: warm kristalhelder water, witte zandstranden, wuivende palmen en een stralend blauwe lucht.
Pulau Aur (eiland van de bamboe) hoort zeker ÚÚk bij deze eilanden. Men komt er om te snorkelen en duiken, maar er komen ook wel niet-duikers en niet-snorkelaars.
Het is minder bekend bij de MaleisiŽ-toeristen en het ligt wat verder van de kust. Je zult vanuit Mersing een boottocht van 1Ĺ - 4 uur (67 km) moeten ondernemen. Op de boot zul je snel een goed plekje moeten zoeken, want duikers nemen veel mee en straks heb jij geen comfortabel plekje meer. De meeste duikers komen uit de regio (Singapore e.d.), maar er zijn ook Europeanen, AustraliŽrs e.d.
Pulau Aur is al eeuwenlang bekend. Er bestaat een zeekaart uit de 17e eeuw met daarop Pulau Aur.
Twee eeuwen daarvoor (15e eeuw) vermeldt de beroemde Chinese admiraal ZhengHe dat er twee pieken zijn: de Xi Zhu Shan (de berg van West Bamboe) en de Dong Zhu Shan (berg van Oost Bamboe). Waarschijnlijk bedoelt hij: Pulau Aur en Pulau Dayang.
In de 19e eeuw had het eiland ongeveer 1400 inwoners. De bevolking bestond uit vissers, handelaars en slaven. Pulau Aur bleek een ideaal voor de slavenhandel en was een uitstekende uitvalbasis voor piratentochten op boten, die op weg waren naar Thailand en IndonesiŽ. 
Daarna werd het een tussenstop voor vissers en zeelui. Ze konden er "vers" water inslaan!


Het resort

xx

Op Pulau Aur is ný nog onbedorven. Het is een eiland met jungle en het heeft ongeveer 300 inwoners, die verdeeld zijn over verschillende kampongs, die zich langs de kust bevinden. Elke kampong heeft vier tot zes huizen. De belangrijkste kampong (Kampong Berhala) heeft een school, winkel en politiebureau. Deze bevindt zich tegenover Pulau Dayang. Er zijn geen wegen op Pulau Aur.
Als je de andere kampongs wil bezoeken, loopt er een pad langs de kust, dat op en neer gaat. Het duurt ongeveer ťťn uur, voordat een andere kampong hebt bereikt vanuit Kampong Berhala. Gemakkelijker is het om bij de pier een boot te huren en te laten brengen.

De belangrijkste bron van inkomsten voor de bevolking is de visvangst en het ondersteunen de duik-resorts.

Pulau Aur bestaat eigenlijk uit vijf eilanden. Naast het hoofdeiland horen hier nog bij:
Pulau Dayang, Pulau Lang, Pulau Pinang en Rayners Rock.
Pulau Aur is duidelijk het grootste. Hier bevinden zich twee resorts (basic).
 
Pulau Dayang is de tweede in grootte. Hier bevindt zich Kampong Pasir Putih (dit betekent: de kampong van het witte strand).
In deze kleine kampong is het populaire Dayang Island Resort gevestigd. Gebouwd in Maleise stijl. Er is een kleine winkel in het resort in Pulau Dayang, waar men chips, snoep en snacks kan kopen. Ook hebben in de winkel t-shirts en handdoeken, maar verwacht geen topmerken van de t-shirts. op verzoek word je overgevaren naar Pulau Aur. Uiteraard voor klein geldbedrag.
Overigens zijn alle resorts op Aur of Dayang vrij "basic". Sommige hebben een badkamer erbij.
Hier kun je snorkelen, duiken, wandelen of gewoonweg bruin bakken in de zon op het witte zandstrand.
xx

Pulau Dayang
Het resort op Pulau Dayang

Pulau Aur en Pulau Dayang liggen enkele tientallen meters van elkaar verwijderd.
In 1999 kwam Pulau Aur even in het nieuws, doordat er een Australisch jachtvliegtuig neerstortte midden in de jungle. Het deed mee aan een gezamenlijke oefening tussen Groot-BrittanniŽ, AustraliŽ en Singapore. Er waren twee doden te betreuren bij dit ongeval.

 


Wat er zo bijzonder is om bij Pulau Aur te duiken?
Aan de zuidkant van het eiland rijzen drie pilaren (Pinnacles) op van de zeebodem, die zo'n 30 meter hoog kunnen zijn. Zij blijven dan zo'n 10 meter onder zeespiegel steken. Deze kolommen zijn bedekt met levend koraal.
Er omheen krioelt het van het leven. Walvishaaien worden er gesignaleerd en een ontmoeting met een mantelrog moet je als gewoon beschouwen. En het is opmerkelijk, dat er zover van de kust zoveel verschillende soorten jonge vis wordt gesignaleerd.
Er zijn geen duikscholen op Pulau Aur. Je regelt zo'n trip met een duikschool in Singapore. Deze zorgt voor genoeg oxygen-tanks aan boord van de schepen en in het resort.
Er liggen ook enkele scheepswrakken, die gevuld zijn met zeeleven.

De nauwe doorgang tussen Pulau Aur en Pulau Dayang is relatief ondiep. Hier is een rijk koraalleven.
Rayner's Rock is een rotsachtig onderwatergebied, waar men roggen, dolfijnen, murenes, zeeschildpadden, baarzen en scholen barracuda's kunt tegenkomen. Soms een enkele walvishaai.

xx

Plattegrond
De kaart met de eilanden rondom Pulau Aur


Eťn van de wrakken!
Een scheepswrak bij Pulau Aur

xx

Om het eiland heen liggen diverse wrakken van schepen.
De beste duikperiode is van april tot november.
Pulau Aur heeft een onwaarschijnlijke schoonheid.
Er zijn lagunes, waar moeilijk kunt komen.

Samen met Pulau Dayang, Pulau Lang , Pulau Pinang, Rayners Rock en Pulau Pemanggil, dat 15km ten noordwesten van Pulau Aur ligt, vormen ze de tweede groep van het Johor Marine Park.

Je mag dus niets meenemen. Zelfs geen schelpen van het strand. De boete, die hierop staat is hoog: RM5000,-
 
Het is meestal rustig op het eiland, maar in het weekend komen er duikers over uit Singapore en dan is het drukker.


De resorts worden meestal door de eigenaren van de duikscholen afgehuurd. Wees dus voorbereid en ga daar niet op de bonnefooi naar toe. Als je wilt duiken, boek dan een reis met duikmogeljkheden.
Dit laatste geldt overigens voor veel eilanden in deze regio van de Oostkust.

Het andere Marine Park van Johor wordt gevormd door de eilanden: Pulau Rawa, Pulau Babi Hujung, Pulau Babi Tengah, Pulau Babi Besar, Pulau Tinggi, Pulau Mentinggi en Pulau Sibu.
 

Pulau Aur is beroemd geworden om zijn reusachtige rots in de vorm van een leeuw (zie foto rechts).
 
Een goed begaanbaar pad brengt je naar de grote rots. Kijk goed uit, want het pad en de rotsen kunnen glibberig zijn. Er is zelfs een gedeelte, waar je moet klimmen, maar uiteindelijk kom je bij de rots. Ze noemen de rots: "Batu Berhala".
Volgens de legende was dit vroeger de woonplaats van een goede geest of "Bunian Orang".
Deze zou een grote lading van een vergane Chinese jonk hebben verstopt in een geheime grot in de Batu Berhala.
Allen, die in de goede geest geloven, kunnen hem aanroepen, als ze zijn hulp nodig hebben.
Dit moet dan met speciale rituelen gebeuren, omdat de Bunian Orang nogal gevoelig is.
Een deur in de rots zal dan open springen en een tunnel leidt hen naar hetgeen ze nodig hebben.
Na gebruik van voorwerpen van de schat moesten de voorwerpen echter weer worden teruggelegd. Maar dit was niet de enige voorwaarde. De andere was, dat er een tijdslimiet aan het gebruik van het voorwerp was. Het voorwerp moest na gebruik weer teruggebracht worden.
xx

De leeuwenrots
De leeuwenrots op Pulau Aur; foto genomen vanaf Pulau Dayang


 Kampong aan zee
Kampong aan zee op Pulau Aur

xx Maar, zoals meestal, zijn de mensen hebzuchtig en brengen ze de voorwerpen niet terug. De Bunian Orang heeft daarom de grot teleurgesteld verlaten. Hij heeft zich daarna nooit meer laten zien.

De scheiding tussen Pulau Aur en Pulau Dayang is niet zo breed en zo diep.
In het midden van deze doorgang ligt op de bodem een neergestort vliegtuigje, gevangen in het net van een visser.

Je kunt bij Pulau Aur ook duiken naar een scheepswrak uit de tijd van de Ming-dynastie.

Bij het nabij gelegen Pulau Pinang gaat de zeebodem steil de diepte in. Geen wonder, dat je hier de walvishaai zult vinden en scholen barracuda's.

De omgeving

       

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite