MALAYSIA
SITE

Kedah
-- Kedah
-- Alor Setar
-- Alor Setar Airport
-- Alor Setar Busstation
-- Menara Alor Setar
-- Beris Lake Wijngaard
-- Gunung Jerai
-- Langkawi
-- Kuala Kedah
-- Merbok Archeo. Museum
-- Ulu Muda
-- Ulu Muda Jungle
-- Pedu Lake
-- Pulau Songsong
-- Kampongs
-- Maleis kamponghuis
-- De Westkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
 


Alor Setar

"De stad Alor Setar is een bezoek aan de tv-toren waard. Vanaf het observatiedek is de hele stad en de omgeving zichtbaar. Voor shoppers is aan de overkant van de tv-toren een groot, modern winkelcentrum."


Telecommunications Tower

Alor Setar is de hoofdstad van Kedah. De stad ligt aan de snelweg, die Thailand met Singapore verbindt. In Alor Setar bevinden zich alle regeringsgebouwen van Kedah. De stad heeft altijd een sterke band gehad met Thailand en dat kun je nog merken aan de vele Thaise tempels rondom de hoofdstad. Toch lijkt deze stad in de verste verte niet op een Thaise stad. Het is een Ťchte Maleise stad met heel weinig Chinese en Indiase bewoners. Veel minder dan de andere staten, die aan de westkust liggen.

De stad doet een beetje gezapig aan. De keren dat ik er was, was het altijd heel erg heet. Wanneer je over de snelweg naar Alor Setar rijdt, biedt een prachtig uitzicht over de rijstvelden. Het terrein is vlak en is groen of geel van kleur (afhankelijk van de oogsttijd). Niet voor niets noemt men Kedah (en Perlis) de "rice bowl" van MaleisiŽ.
Alor Setar (spreek uit: Alor Star) doet modern aan en heeft veel nieuwe gebouwen. De meeste winkelcentra zijn ook nieuw, maar er zijn uiteraard vele, kleine pittoreske markten.
Je moet echter niet denken, dat de stad slechts nieuwe gebouwen heeft, want dat is absoluut niet waar. Er zijn ook veel oude gebouwen!


Masjid Zahir

In het centrum van Alor Setar ligt de padang. Vlakbij staat Zahirmoskee. Aan de padang (grasveld) staat het in Thaise stijl gebouwde Balai Besar (Grote Hal). Deze werd in 1898 gebouwd en wordt tegenwoordig door de sultans gebruikt voor officiŽle audiŽnties. Ze namen vroeger in de Belai Besar petities in ontvangst en hoorden klachten aan.
Zelfs nu verschijnt de Sultan van Kedah nog in de Belai Besar  bij plechtige en feestelijke gelegenheden.

Tegenover de Balai Besar is de Balai Nobat (de Koninklijke muziekhal). Een zeskantige toren, waar de nobat wordt bewaard. De nobat zijn de Koninklijke  muziekinstrumenten. Ze bestaan uit drie trommels, een gong en een fluit. Er wordt verteld, dat de trommels een geschenk zijn van de sultan van Melaka. Ze werden geschonken in de 15e eeuw.
De instrumenten worden alleen nog gebruikt bij Koninklijke ceremonies, zoals, benoemingen, huwelijken en begrafenissen.

De telecommunicatie toren.

xx  

De stad heeft enkele noemenswaardige bezienswaardigheden. Eťn van die bezienswaardigheden vind je in het hart van de stad: de Telecommunications Tower. Deze toren is prominent aanwezig en staat model voor de snelle ontwikkeling van Kedah.
Deze toren heeft twee functies. Het is ten eerste natuurlijk een telecommunicatie toren, maar het is ook een toeristische attractie. Als je eenmaal boven bent, kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad.
Er is bovenin de toren een ronddraaiend restaurant.

 

Museum DiRaja (Koninklijk Museum)
Dit majestueuze gebouw met Thaise invloed werd in 1936 gebouwd. Het herbergt veel koninklijke documenten en historische artikelen. Het museum is vrij toegankelijk.
Locatie: Jalan Raja

Het geboortehuis van Dr. Mahathir Mohamad
Een klein huis waar de voormalige minister-president van MaleisiŽ.
Dr Mahathir geboren en opgegroeid is. Het interieur van vroeger staat er en ook de buitenkant heeft men zoveel mogelijk intact gelaten. Het huis is elke dag op van 9 uur 's morgens tot 6 uur 's middags. Er staan wachtposten, die af en toe toekijken, of er niets vernield wordt. Toegang is vrij.
Locatie: No. 8. Lorong Kilang Ais.

Nikradharam Boeddhistische Tempel
Dit is een bewijs van de Thaise invloed in de staat Kedah. De tempel is versier met beelden, schilderingen en kleurrijke mozaÔeken.
Locatie: Jalan Telok Wajah

Balai Noblat 
Dit is ťťn van de hoofdattracties van de stad. Het is een openlucht markt, waar een rijke keuze aan lokale handwerkkunst te zien en te koop is. In zijn nabijheid zijn ook nog enkele historische gebouwen.
De omgeving ademt een sfeer, die iedereen zal welgevallen.

xx

Een leuke markt in Alor Setar
"Pekan Rabu"betekent letterlijk: markt midden-in-de-week. Hij is gevestigd tussen City Plaza en Medan Bandar op de Jalan Inrahim in het centrum van Alor Setar. Het complex is niet alleen bekend bij de lokale bevolking, maar ook bij de toeristen. Het zakencomplex is niet alleen de trots van Maleise ondernemers in Kedah, maar ook de trots van de bevolking van Kedah. Nog beter......: oud prime-minister President, Dato' Seri Dr. Mahathir, was eens een handelaar in Pekan Rabu. Een interessante markt, waar men allerlei producten aanbiedt, zoals Thaise, maar ook godsdienstige artikelen. 

Het koninklijke boothuis
Hier zijn verschillende boten te bezichtigen, die de voormalige sultan gebruikten, als ze ergens op bezoek gingen. De boten zijn nog in de originele staat en in een zeer goede conditie.
Locatie: aan de oever van de Sungei Anak Bukit, nabij de Masjid Zahir en de klokkentoren.

Masjid Zahir (Zahir Mosque)
Dezemoskee werd officieel in 1912 geopend. 
Het is een staatsmoskee en een architectonisch bouwwerk met zijn mooie pilaren. Het is ook ťťn van de grootste in MaleisiŽ.  Het is gebouwd in een traditionele Moorse stijl . Het heeft zwarte koepels en slanke minaretten.
In deze Staatsmoskee "Masig Zahir" worden ieder jaar de voorleeswedstrijden gehouden. Uiteraard wordt er dan  uit de Koran gelezen.

xx

Masid Zahir bij avond.

De naam Alor Setar
"Alor" of nog beter, "alur" is het Maleise woord voor grof, rimpel, hoofdstroom of kanaal. In het Tamil betekent "alur" afvoer.  "Star"  of "setar" is een plant met een kleine, zure vrucht (Bouea macrophylla), die ook bekend is, onder de naam "kundang" of "remia" in het Maleis. Het unieke aan deze vrucht is, wanneer je de vrucht deelt, is elk deel paars van kleur. 

 

Gemakkelijk Trein Tickets boeken naar Alor Setar
cheap booking
klik op de banner

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite