MALAYSIA
SITE

Penang
-- Air Hitam Dam
-- Balik Pulau
-- Batu Ferringhi
-- Batu Maung
-- Botanic Gardens
-- Bussen Penang
-- Busstation Sg Nibong
-- Cheong Fatt Tze
-- Chowrasta Bazaar
-- Clocktower
-- Escape Pretpark
-- Exclusieve Hotels
-- Fietsen op Penang
-- Fort Cornwallis
-- George Town
-- George Town-kaart
-- Gertak Sanggul
-- Hard Rock Hotel
-- Hawker Stalls
-- Hawker Centre
-- Hop-0n Hop-off Bus
-- Hotels
-- Hotel Reserveren
-- Jelutong
-- Kapitan Kling Moskee
-- Kek Lok Si
-- Kerachut - turtles
-- Kerachut - foto's
-- Khoo Kongsi
-- Komtar
-- Kuan Yin
-- Liggende Boeddha
-- Massage strand
-- Monkey Beach
-- Pasar Malam
-- Penang Hill
-- Penang Wegenkaart
-- Pulau Jerejak
-- Pulau Payar
-- Pulau Payar - duiken
-- Saint Anne's Church
-- Satelliet foto
-- Shopping
-- Slangentempel
-- Spice Garden
-- Stoepa's Penang Hill
-- Straits Quay
-- Swettenham Pier
-- Tanjung Bungah
-- Teluk Bahang
-- Vleermuizentempel
-- Vlooienmarkt
-- Wandelen in G'town
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

Air Hitam Dam
Ben van Wijnen

"Dit is de plek je een prachtig uitzicht hebt op een stuwmeer: dam. Je kunt hier een mooie wandeling maken rond de dam en dieren in het water bewonderen, zoals waterschildpadden en vissen. Je hebt hier een prachtig uitzicht op het meer en de natuur. In de nabijheid is ook durian boomgaard en mooie tempel. Zeer de moeite waard! Gratis toegang."

Gezicht op de Air Hitam dam.....
De stuwdam.

 

De Air Hitam Dam is een oase van rust, behalve op zondag en de vroege ochtenduren. Dan komen de Maleiers om hier te joggen en te recreŽren. Maar doordeweeks is het een oase van rust.
De dam, die in 1914 werd gebouwd, bevindt zich in de plaats Air (H)Itam. In deze plaats bevindt zich ook de Kek Lok Si is en het treintje naar Penang Hill.
Je bereikt de dam door de slingerende weg omhoog te volgen, vanaf de markt in Air Itam naar de Kek Lok Si. Deze laat je dan letterlijk "links" liggen en rijdt alsmaar door, totdat de weg ophoudt. Let op: je komt enkele verkeersdrempels tegen.

Als je boven bent kun je de auto parkeren op een kleine parkeerplaats. In het weekend kan het druk zijn. Gelukkig gingen wij op een "doordeweekse" dag.
Bij het begin van de dam, kom je een bewaker tegen. Denk niet, dat deze je de toegang tot de dam zal onthouden, want iedereen mag hier komen genieten van de mooie natuur. Je kunt gewoon doorlopen.
Je kunt dus naar de andere kant van de dam lopen. Links heb je het stuwmeer en recht de grashelling. Aan de overkant van de dam vind je en stuk ongerept natuur.
In de verte (rechts) kun je tot aan Georgetown kijken. Als er een heldere lucht is, kun je zelfs tot Butterworth kijken.

De jungle rond de dam is eigendom van het waterleiding bedrijf. Overdag mag iedereen het gebied betreden. Voor 's avonds zijn de bewakers. Slechts als je in het gebied woont, mag je het betreden.
Het kleine stuwmeer, dat door de dam wordt gevormd, voorziet de stad Georgetown en andere plaatsen van water. Men noemt dit zogenaamd een "water tank".

In het regenseizoen is het stuwmeer tot de rand gevuld met water. In het droge seizoen is dit uiteraard minder.

xx

Een zoetwaterschildpad van ca. 1 meter
Zoetwaterschildpad: grootte 1 meter

De natuur heeft hier vrij spel. Hier kun je een prachtige wandeling maken in de gezonde berglucht.
Je geniet van de mooie vergezichten, kleurige bloemen en tsjilpende vogels.
Als je goed om je heen kijk zul je diverse "wilde" dieren zien in en om het water.
Grote leguanen zul je op de oevers en tussen de rotsblokken kunnen ontdekken. Wie goed in het water kijkt zal grote schildpadden, vissen en misschien wel een otter zien.

Zoek de waterval.....
Eťn van de watervallen

xx Een eindje verder zul je een kleine waterval (foto links) ontdekken, die vanuit de bergen in het meer stroomt. Het regenwater, dat in de bergen valt, wordt met buizen naar deze waterval geleid.
Het pad waar je over loopt is geasfalteerd, omdat de auto's en brommertjes van het personeel van het waterbedrijf er over moeten kunnen rijden. Zij moeten op dit hun werk doen en lopen zou teveel tijd in beslag nemen.
Je wordt dan voorbij gereden door een vriendelijke man  op een brommer.
De dam is voor trimmers ideaal. Dit stuwmeer is het vertrekpunt naar andere heuvels in de omgeving, zoals Tiger Hill, Strawberry Hill en Penang Hill.
Wie dat doet, zal een oneffen pad vinden dat door de bossen en plantages leidt. Je zult onderweg veel "pitcher plants" ontdekken. Ook zul je veel apen onderweg tegen komen.
Wanneer, als trimmer, vanuit het dal naar boven vertrekt zal het laatste stukje over een geasfalteerde weggaan, die naar "water tank" leidt.


Uiteindelijk aangekomen op de top van Penang Hill, kun je kiezen. Je kunt de weg naar de Botanic Garden nemen, of je kunt ook met het treintje naar beneden. Al naar gelang je verkiest. Ik nam de loopweg naar benden naar de Botanic Garden. Dit was heel leuk. Je zag apen onderweg en er was een theehuis. Bij de Botanic Garden aangekomen, waren er verschillende restaurantjes, waar je iets kon drinken. Jammergenoeg verkochten zij, na deze "zweettocht" geen pilsje.
Er is op het eiland nog een ander groot stuwmeer, dat gebruikt wordt voor de watervoorziening op Penang. Dit meer bevindt bij Teluk Bahang.

 

Het stuwmeer..............
Het stuwmeer
xx


De dam

    

 

 

 

    Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite