MALAYSIA
SITE

Auto
-- Afstandtabel
-- Bussen
-- Maleise auto's
-- Huurauto's
-- Huurauto's Rij-tips
-- Taxi's
-- Taxi's GRAB
-- Highway - NSE
-- Highway NSE/Kaart
Trein
-- E & O train
-- Jungle Train
-- Sentral KL
Airport
-- Airport Hotels
-- Beenruimte
-- KLIA - airport
-- KLIA - van/naar KL
-- Lounge
-- LCC Terminal
-- Transit Passagiers
Airlines
-- Airlines
-- Air Asia
-- Berjaya Air
-- Firefly Budget Airline
-- Malaysia Airlines
-- MASwings (Borneo)
-- Malindo Air
-- SKS Airways
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club MaleisiŽ
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Tijger

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Links
Contact
  

AIR ASIA

Ben van Wijnen

"Het vliegtuig vertrok op tijd en we hadden een rustige vlucht. De stewardessen en stewards waren vriendelijk en behulpzaam. Spraken goed Engels. Na een uurtje waren we al op de plaats van bestemming. Voldoende beenruimte en voldoende ruimte voor de handbagage.
Wat zeer plezierig was, is het feit dat de bagage al de bagageband op kwam rollen, toen wij aan kwamen lopen. Kortom snelle afhandeling van de bagage."


Air Asia is een hele grote speler ,wat Airlines betreft in het Verre Oosten. De verliesgevende luchtvaartmaatschappij werd in 2001 opgekocht door Tony Fernandes. Deze startte het bedrijf Tune Air Sdn Berhad. Sindsdien is het een florerend bedrijf geworden. Naast de vele vliegtuigen heeft het ook (zeer) goedkope Tune Hotels. Het is nog een vrij jonge luchtvaartmaatschappij, die zich met lage prijzen in de markt heeft gezet.
Air Asia is een budgetmaatschappij en heeft zeer scherpe prijzen in de landen rondom MaleisiŽ. Geen wonder dat de trots van het land ďMalaysiaĒ Air met afgunst keek naar Air Asia. Toen de nieuwe luchthaven ďKuala Lumpur International AirportĒ in 2006 werd geopend kwam er tegenwerking. Air Asia (en andere low cost carriers) moesten naar een andere, goedkopere terminal. Deze wordt LCCT genoemd (Low Cost Carrier Terminal).

AirAsia heeft de laagste kosten per kilometer per passagier. Bij een boekingsgraad van 52% draait het bedrijf al breakeven. Vliegtuigen kunnen gemiddeld in 25 minuten gereed gemaakt worden voor de retourvlucht en het personeel is ongeveer drie keer zo productief als dat van Malaysia Airlines. Vliegtuigen worden dertien uur per dag gebruikt.

AirAsia is op dit moment de grootste afnemer van Airbus A320-vliegtuigen. Het bedrijf heeft een order van 175 stuks van hetzelfde vliegtuig uitstaan om de bestaande en toekomstige routes te bedienen. Het eerste exemplaar werd op 8 december 2005 in gebruik genomen.
Air Asia heeft bestemmingen in de regio, waaronder Indochina, IndonesiŽ, zuidelijk China en India. De maatschappij heeft ook dochterondernemingen, zoals Thai AirAsia en Indonesia AirAsia en hubs in Bangkok en Jakarta.
Bij AirAsia kun je inchecken via de website. Dit maakte AirAsia de eerste luchtvaartmaatschappij in MaleisiŽ, die deze mogelijkheid aanbood en die ook het printen van de instapkaarten aan de klanten overliet. Alle low-budget airlines hebben regelmatig zeer goedkope aanbiedingen. Uiteraard willen zij meer verdienen en bij de meeste mag je maar 10 kg bagage meenemen en moet u voor het overgewicht of een betere zitplek bijbetalen. U dient dus een goede afweging te maken.

AirAsia heeft ook "Xpress Boarding", een nieuwe service, waarbij passagiers tegen een kleine bijbetaling voorrang krijgen bij het instappen en op hun gemak een stoel kunnen uitkiezen. Dit product is op dit moment te gebruiken op alle bestemmingen van AirAsia, inclusief die van Thai AirAsia en Indonesia AirAsia.
AirAsia X is de tak van AirAsia die vluchten uitvoert waarvan de vliegtijd langer dan vier en een half uur is. Deze vluchten worden uitgevoerd met een Airbus A330-300 of een Airbus A340-300, die allemaal geleased zijn. AirAsia X voert vooral vluchten uit naar AustraliŽ en AziŽ. Er was ook een vlucht naar Europa (Londen), maar deze is geschrapt.

Momenteel bedraagt de vlootomvang van de budgetairline AirAsia ongeveer 247 vliegtuigen . De Maleise luchtvaartmaatschappij is actief in 25 landen, voornamelijk met internationale vluchten, maar ook met lokale uitlopers zoals Indonesia AirAsia, Thai AirAsia, AirAsia India of Philippines AirAsia

 

 

 

   Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2023 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite