maleisieonline
 
De Highlands
-- Bukit Broga
-- Bukit Larut
-- Bukit Tinggi
-- Bussen van/naar Cameron
-- Cameron Highlands
-- Cameron Highl. Brinchang
-- Cameron Highl. Ringlet
-- Cameron Highl. Tanah Rata
-- Cameron Highl. Hotels
-- Cameron naar Oostkust
-- Cameron Thee Plantages
-- Fraser's Hill
-- Fraser's Hill Hotel
-- Genting Highlands
-- Genting Casino
-- Genting Hotels
-- Gunung Jerai
-- Gunung Ledang
-- Lojing Highlands
-- Orang Asli Cameron Highl.
-- Orang Asli Senoi
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melakka
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Sabah
Sarawak
Kedah
Labuan
Sepang
MaleisiŽ Specialisten
MaleisiŽ met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Reisaanbiedingen
Links
Contact
 



THEE
Petra Taal

theeplantage in de Cameron Highlands
De theeplantages in de Cameron Highlands.

 

Ben je een liefhebber van thee en wil je zien en proeven, hoe thee wordt gemaakt, dan is een bezoekje aan de Cameron Highlands zeker de moeite waard.
In de Cameron Highlands bevinden zich verschillende theeplantages. De drie grootste theeplantages zijn:
- Cameron Bharat Tea Plantation
- Sungai Palas Boh Tea Estate
- Boh Tea Estate
Bij deze plantages  zie je hoe thee wordt geplukt en krijg je een rondleiding in de fabriek en is er gelegenheid om thee te proeven.

Een theeplant  heeft vruchtbare grond, warmte en vocht nodig om goed te groeien.
De kwaliteit van thee is afhankelijk van het type plant en ook de ligging van de plantage. Op de hooggelegen theeplantages is de kwaliteit beter, dit komt doordat het droger is en de temperatuur is ook lager.


Dit alles zorgt voor een langzame groei als je het vergelijkt met de lager gelegen theeplantages.
Een theeplant kan uitgroeien tot een hoogte van zoín 20 meter. Echter op de theeplantages worden de planten gesnoeid tot 1 meter hoogte. Dat is makkelijker voor de theeplukkers  om de blaadjes te plukken.
De theestruik heeft ongeveer 4ŗ 5 jaar nodig om oogstrijp te worden.

Een theeplantage is verdeeld in diverse tuinen. Elke dag wordt er in een andere tuin blaadjes geplukt. Na verloop van tijd,dit duurt 8 a 9 dagen, zijn de theeplukkers weer terug in dezelfde tuin.

 

 

De theestruik heeft dan de gelegenheid gehad om weer  wat te groeien en jonge blaadjes te maken.
Een theeplant  heeft vruchtbare grond, warmte en vocht nodig om goed te groeien. De kwaliteit van thee is afhankelijk van het type plant en ook de ligging van de plantage. Op de hooggelegen theeplantages is de kwaliteit beter, dit komt doordat het droger is en de temperatuur is ook lager.
Dit alles zorgt voor een langzame groei als je het vergelijkt met de lager gelegen theeplantages.
Een theeplant kan uitgroeien tot een hoogte van zoín 20 meter. Echter op de theeplantages worden de planten gesnoeid tot 1 meter hoogte. Dat is makkelijker voor de theeplukkers  om de blaadjes te plukken.
De theestruik heeft ongeveer 4ŗ 5 jaar nodig om oogstrijp te worden.
Een theeplantage is verdeeld in tuinen. Elke dag wordt er in een andere tuin blaadjes geplukt. Na verloop van tijd,dit duurt 8 a 9 dagen ,zijn de theeplukkers weer terug in dezelfde tuin. De theestruik heeft dan de gelegenheid gehad om weer  wat te groeien en jonge blaadjes te maken.
Voor de thee worden de jongste blaadjes van de theestruik gebruikt.
Dit wordt ook wel door machines gedaan maar meestal wordt gebruik gemaakt van handwerk.
Bij plukarbeid word onderscheid gemaakt in verschillende manieren van plukken.

1. Fijnpluk      - de bladknop en  twee blaadjes worden geplukt.
2. Mediumpluk - de bladknop en drie blaadjes worden geplukt.
3. Grofpluk     - de bladknop en de vier blaadjes worden geplukt.

Thee wordt meestal het hele jaar geplukt, maar de theebladeren uit de droge tijd, dus de droge moesson zijn meestal beter van kwaliteit. Als de theeblaadjes geplukt en in zakken zijn verzameld, dan worden ze vervoerd naar de theefabriek.
De geplukte theeblaadjes worden uitgespreid op roosters en wordt er warme lucht doorheen geblazen, zodat de thee aardig wat vocht verliest.
Dat zorgt ervoor dat het theeblad zacht en soepel wordt en het is makkelijker om de blaadjes te rollen.

Het rollen gebeurd tussen 2 horizontale vlakken,op die manier breken dan de blaadjes zodat het sap vrijkomt. Er vindt dan gisting plaats.
Het merendeel van de thee wat ontstaat is zo grof, dat het zo verkocht  kan worden.
Echter de meeste mensen gebruiken tegenwoordig theezakjes, de theeproducenten willen daardoor wat kleinere thee leveren. De thee wordt daarvoor gebroken. Als de theeblaadjes zijn gerold worden ze in bakken gedaan en enkele uren in een gistingskamer gezet. De theebladeren worden dan gedroogd bij een temperatuur van ongeveer 95C. Het vochtgehalte wordt teruggebracht tot 4-6%. De thee is nu donker van kleur.

 

theeplukkers bezig op palace tea estate
Theeplukkers

Vervolgens wordt de thee door schudzeven gesorteerd op grootte en verpakt in kisten.
De kisten worden verscheept naar verschillende landen.


Bo plantage
Boh - plantage

 

 

  Petra Taal

Gemakkelijk Bustickets online bestellen:

 

 

 

Copyright © 2001 - 2018 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite