MALAYSIA
SITE

Semporna
-- Semporna
-- Semporna Bajau
-- Semporna Ferry
-- Semporna Hotel
-- Semporna Museum
-- Lepa Regatta
-- Sakaran Marine Park
-- Pulau Bum Bum
-- Pulau Kapalai
-- Pulau Mabul
-- Pulau Mataking
-- Pulau Pom Pom
-- Pulau Sibuan
-- Pulau Sipadan
-- Pulau Tabawan
-- Pulau Timbun Mata
-- Sabah
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
 



 

SEMPORNA

"Semporna werd gesticht door de British North Borneo Chartered Company en had voornamelijk een Chinese bevolking. Voordat het "Semporna" werd genoemd, stond dit gebied bekend als "Tong Talun" in de Bajau-taal, wat "Hujung Hutan" betekent in het Maleis oftewel "aan het einde van het bos". De naam evolueerde geleidelijk naar "Semporna" (bekend als "Vredige Plek") in de loop van de tijd. De stad telt 150.000 inwoners."

 

Semporna is de "gateway" voor toeristen, die met boten naar de allermooiste duikeilanden van Maleisië worden gebracht. Deze eilanden zijn: Mabul en Sipadan. De stad Semporna ligt in het district Tawau. In Tawau arriveren de meesten van ons aankomen met het vliegtuig en reizen dan 82km naar Semporna. Vlakbij Semporna liggen de idyllische eilanden, zoals Pulau Mabul, Pulau Kapalai en Pulau Sipadan. Dit zijn bekende eilanden om te snorkelen en te duiken, waar de meesten van ons naar toe gaan.De economie van Semporna draait om visserij en toerisme.
Het stadje Semporna ligt in het oosten van Sabah, Maleisië op het eiland Borneo. Het wordt echter niet vaak door toeristen bezocht, hoewel het best de moeite waard is. Vanwege zijn kleine omvang is de stad Semporna gemakkelijk te voet te verkennen. Er zijn echter ook busjes voor passagiers en "kereta sapu (prebet)" om de stad te verkennen. Deze busjes hebben meestal een gele kleurcode en kunnen 8 tot 12 passagiers vervoeren. Deze busjes zijn meestal verkrijgbaar in de buurt van de KFC-fastfoodwinkel en rond supermarkten. De kosten variëren en men moet een overeengekomen prijs met de chauffeur afspreken voordat u aan boord van deze busjes gaat.
De bevolking is hoofdzakelijk Bajau, waarvan er velen leven nog steeds in huizen op palen boven het water aan de rand van stad. Semporna ligt aan een mooie baai met goede stranden. Schone, witte zandstranden omringd door kokospalmen en rustig water. Onder dit prachtige blauwe water van Sulu Zee liggen kleurrijke koraalriffen.

De Bajau leefden vroeger als zeenomaden op in hun zelf gemaakte huisboten. Ze leefden van wat de zee hen te bieden had. In de boten woonden ze met hun gezin. Ze kookten er en ze sliepen er.
De laatste jaren zijn deze zeenomaden naar de kust getrokken en hebben ze hier bij Semporna hun houten huizen op palen gebouwd.
De zee is nog steeds hun voornaamste bron van inkomsten: ze vissen en verzamelen schelpdieren.
Hun unieke "lepaboot" lijkt op de de catamaran. De twee zijliggers, die deze boot heeft, zorgen voor de stabiliteit.
Tegen ze avond zie je veel lepaboten huiswaarts keren met hun vangst van die dag.
xx

In de taal van de Bajau en in de Maleise taal betekent "semporna" letterlijk "perfect".
Semporna werd gesticht, nadat British North Borneo Company de stad Sandakan hadden gesticht.
Chinese handelaren speelden een belangrijke rol in het opbouwen van de economie van deze geïsoleerde stad van de zuidoostkust van Sabah.
Wat de zee oplevert, is de belangrijkste bron van inkomsten voor de lokale bevolking. De Kaya Pearl Farm werd in 1963 opgericht en produceert parels voor de lokale en internationale markt. Het bedrijf bezit duizenden hectaren "akkers" op zee.

Elk jaar in de maand april vindt de Lepa Regatta plaats. Dit festijn wordt georganiseerd door de Bajau.
Vele boten varen dan naar Semporna met hun fraai uitgedoste lepa- en junkongboten (dit zijn hun traditionele boten). De mooiste, de prachtigste boten winnen een prijs.

Semporna heeft aan een mooi museum. De bouw verliep niet snel. Men heeft er een paar jaar over gedaan. Maar met van financiële hulp van de toenmalige gouverneur van Sabah heeft men het museum in 2015 kunnen openen. Het is dan ook geen wonder dat men het museum naar hem heeft genoemd: Sakaran Dandai.
In het Tun Sakaran Museum kan men veel over de gouverneur terug vinden. Maar het belangrijkste is, dat een groot gedeelte gewijd is aan het leven van de Bajau. Er is zelfs een boot van de Bajau te bewonderen in het museum. De toegang van het museum is gratis.


Lekker eten aan de "Waterfront"

 


De rand van de stad

Bevolking: 150.000

Google

Gemakkelijk Bustickets online bestellen:

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite