Ikan Sumbat
Gevulde gebakken vis

Voor de visliefhebber is dit een bijzonder heerlijk stukje vis.
Wat je nodig hebt:
-
9 kleine makrelen of andere vis
-
7 sjalotten (of 2 grote uien)
-
3 knoflook
-
1 theelepeltje trassi (bakar)
-
3 daun djeruk purut
-
5 gedroogde lombok rawit
-
3 verse rode lomboks
-
3 theelepeltjes gula melaka Of gula jawa (bruine suiker is ook bruikbaar)
-
2 theelepeltjes zout
-
1 eetlepel asem (uit de fles)
-
2 theelepeltjes kunyit.
-
3 a 4 eetlepels olie.
Bereiden :
Snijd de sereh in kleine ringen ( het harde blad niet gebruiken )
Doe de sereh, sjalotten (ui), knoflook, trasi, de djeruk purut blaadjes, de
gedroogde rawit’s en de verse lomboks in een foodprosessor en maal het fijn (u
kunt het ook fijn stampen in een vijzel)
Verhit de olie in een wok (of een koekenpan) en fruit de bumbu op niet te hoog
vuur ,tot het geheel gaat geuren en olie wordt afgescheiden (dus niet te kort
en ook niet te lang).
Let dus op “geur is belangrijk “
Voeg nu de asem,de suiker en een paar eetlepels water toe,en laat alles nog even
sudderen.
Breng de massa pittig op smaak met zout en laat het indikken tot een stevige
brij.
Haal nu de pan van het vuur en laat de massa afkoelen.
Was de vissen en dep ze in wat keuken papier droog.
Snij aan de rugzijde, aan beide kanten de midden graat los, maar laat de buik
heel.
Knip nu met een schaar de midden graat net boven de staat en net onder de kop
los ,en verwijderd deze. Haal nu ook de ingewanden weg.
Was de vis opnieuw en droog af met keuken papier.
Vul de vis van af de rugzijde met de koude bumbu en klap hem daarna weer
dicht,en rijg hem voorzichtig met een saté stokje dicht,zodat de twee helften
dicht blijven (je mag ook een touwtje er omheen binden).
Bestuif nu de vissen (voorzichtig) met maïzena,en bakt ze in een koekenpan (het liefst met anti- baklaag) in ongeveer 10 minuten gaar en aan beide kanten
bruin
Het beste is de vis direct te serveren