MALAYSIA
SITE

 
 
Maleise Keuken
-- Maleise Kippensoep
-- Sweet and Sour Chicken
-- Inche Kabin
-- Chicken Bang Bang
-- Ayam Opor
-- Ayam Berempah
-- Ayam Masak Merah
-- Ayam Goelai Ketjap
-- Kip met Pindakokossaus
-- Ayam Goreng Pandan
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melakka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
MaleisiŽ Specialisten
MaleisiŽ met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Reisaanbiedingen
Links
Contact
 



 

Sweet and Sour Chicken
(zoetzure kip)

Dit gerecht is typisch Aziatisch en ik neem aan dat iedereen dit wel eens bij een Chinees heeft geproefd. Ik geef hier alleen de beschrijving van de saus zoals ik het hier als bijgerecht serveer. In veel gevallen worden er echter vlees of seafood ingrediŽnten toegevoegd om er een hele maaltijd van te maken.

 

Wat je nodig hebt:

groene paprika
ui
knoflook (1 teen, fijngehakt)
ananas (vers of uit blik)
tomaat
wortel (andere groenten kunnen naar eigen smaak toegevoegd worden)
zoete chili saus
(rijst)azijn
ketchup
soya saus
suiker (en sap van ananas als u blik gebruikt)

Bereidingswijze:

Snijd de ingrediŽnten in grove stukken. Mix 1 eetlepel chilisaus, 1 eetlepel azijn (rijst azijn is wat zachter dus doe iets minder als u gewone azijn neemt), 1 eetlepel soya saus, 1 eetlepel ketchup en Ĺ eetlepel suiker (iets minder als u geblikt sap ook toevoegt) in een kom. Verhit 2 eetlepels olie in een pan en voeg de fijngehakte knoflook toe en bak 1 minuut. Voeg daarna de groenten toe en begin met de hardste. De volgorde is wortel, paprika, ui, tomaat en ananas. Voeg na enkele minuten de saus toe, mix goed en laat een minuut of 2 op laag vuur doorwarmen. Indien u vlees of vis wilt toevoegen wordt dit over het algemeen eerst apart gekookt en op het laatste moment toegevoegd tegelijk met de saus.

Goede suggesties voor toevoegingen: reepjes varkensvlees, kipblokjes, visblokjes of in deeg gefrituurde garnalen.

 

 

 

Sojasaus is een gefermenteerde saus, gemaakt van de sojaboon, geroosterd graan, water en zeezout. Gewoonlijk wordt hij gebruikt in de Aziatische keuken en in sommige gerechten uit de Westerse keuken, vooral worcestersaus of maggi. Het belangrijkste is, dat je de juiste sojasaus bij de juiste keuken gebruikt.
Bij Chinese recepten gebruik je sojasaus en bij Indonesische/ Maleise gerechten gebruik je ketjap.


Bij Chinese recepten zie je vaak staan: lichte sojasaus en/of donkere sojasaus. Beide worden gebruikt. De lichte sojasaus is een zoute sojasaus, wat met name wordt gebruikt voor de smaak. De donkere sojasaus wordt meer gebruikt om kleur aan het gerecht te geven, maar geeft ook wel wat smaak af. De donkere sojasaus is onverhit niet erg lekker, dus gebruik je dit alleen in wokgerechten. De lichte sojasaus is ook erg zout.
Pas op, dat je niet teveel gebruikt, anders overheerst dit de smaak van het gerecht.


Heeft u ook een Maleis recept?
Mail me deze a.u.b.

Bron: Jeroen van Vliet

</head> 

 

Google

 

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2019 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite