MALAYSIA
SITE

 
 
Maleise Keuken
-- Maleise Kippensoep
-- Sweet and Sour Chicken
-- Inche Kabin
-- Chicken Bang Bang
-- Ayam Opor
-- Ayam Berempah
-- Ayam Masak Merah
-- Ayam Goelai Ketjap
-- Kip met Pindakokossaus
-- Ayam Goreng Pandan
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melakka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
MaleisiŽ Specialisten
MaleisiŽ met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Reisaanbiedingen
Links
Contact
 



 

Ajam Goelai Ketjap
Kip in sojasaus voor 4-6 personen

Ayam Goelai

 

Wat je nodig hebt:

  • 1 kip, ca 1Ĺ kg panklaar en in stukken gesneden

  • 1ľ dl olie

  • 2 eetlepels fijngestampte verse Spaanse pepers

  • 1 kaneelpijpje, 4 cm lang

  • 3 kardemompeulen

  • 3 kruidnagels

  • puntjes steranijs

  • 0,25 liter donkere sojasaus

  • 0,75 liter water

  • 2 plakjes gedroogde tamarinde

  • Ĺ eetlepel suiker

  • 2 tomaten, in vieren gesneden

  • 2 groene Spaanse pepers, overlangs doormidden geneden

  • zout naar smaak

kruidenpasta:

  • 5 teentjes knoflook, gepeld en in vieren gesneden

  • 2 uien, gepeld en fijngehakt

  • 1 stukje verse gember, 2 cm dik

 

Bereiding
Stamp knoflook, uien en gember in de vijzel fijn. Verhit de olie en bak de kruidenpasta tot de aromaís vrijkomen. Voeg de gestampte pepertjes, de hele specerijen, de sojasaus, het water, de plakjes tamarinde en de suiker toe. Schep alles goed om en breng het aan de kook. Leg de stukken kip in het vocht en laat ze gaar stoven. Voeg de tomaten en de pepertjes toe en breng het gerecht op smaak met zout.

 


De tamarinde is een bladverliezende boom en kan tot 10 meter hoog worden. Met heel herkenbare bladeren en peulen die gevuld zijn met pulp.
Bij oosterse tamarindes zitten er 6 - 12 pitten in een peul, de West-Indische hebben kortere peulen met 3 - 4 pitten.

De mild zuur smakende pulp van de tamarindepeulen wordt in de oosterse keuken vaak gebruikt om vlees mee in te wrijven omdat het dan malser wordt. (Vergelijkbaar met de Europese gewoonte om een scheutje azijn of citroensap toe te voegen aan stoofvlees).

Tamarinde wordt ook gedroogd en vermalen tot tamarindepoeder, grotendeels voor (industrieel) gebruik in kerrie, andere kruidenmengsels en chutney.

Vruchtvlees met pitten van de tamarinde is (soms geperst in blokvorm) in toko's te vinden onder de naam asem of asempitten. Ook is er geconcentreerde tamarindepasta / asempasta (samengeperst vruchtvlees zonder pitten

 

Tamarinde

 

Heeft u ook een Maleis recept?
Mail me deze a.u.b.
l

 

Google


  Hetty Zweers

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2019 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite