KURMA

Kurma
Een
recept dat ik kreeg van de eigenaar van het Indiase restaurant
in de buurt van de
Masjid Bandaraya in Kuching, waar we dit aten. Ik heb het alleen een beetje
vereenvoudigd en aangepast met ingrediënten die hier makkelijk te verkrijgen
zijn.
Wat je nodig hebt:
-
750 gram rundvlees in stukjes
gesneden.
-
4 eetlepels ketoembar
-
4 theelepels jinten
-
4 theelepels peperkorrels
-
3 kardemom pitten
-
3 kruidnagels
-
1 kaneelstokje
-
1 blik kokosmelk
-
4 geschilde aardappelen
-
een stukje jahe van circa 3 cm
-
8 sjalotjes
-
5 teentjes knoflook
-
citroen of limoensap
-
boter
Bereiden:
Vermeng
de ketumbar,peper en jinten en maak het mengsel fijn. Doe
hetzelfde met de jahe, knoflook en sjalotten. Verhit de boter in
de pan en bak de kruiden even zachtjes aan .Voeg het vlees toe
en bak ook dit onder voortdurend omscheppen aan. Giet de
kokosmelk erbij en voeg eveneens de kruidnagels en de kaneel
toe. Laat het gerecht sudderen totdat het vlees gaar is. Laat de
laatste 10 minuten de in stukken gesneden aardappelen meekoken
en maak op smaak met zout en het citroensap.
Kardemom
 |
|
Kardemom
is een heerlijk kruid om in de keuken te gebruiken. De Officiele naam is
: Elettaria Cardamomum.
Het kan in veel gerechten (o.a. Kurma) worden toegepast. Chutneys,
currys ,worst en brood en gebak. In het midden oosten wordt het aan de
koffie toegevoegd als teken van gastvrijheid. Kardemom heefteen
heerlijke geur die vrij snel verloren gaat. Koop daarom nooit gemalen
Kardemom, maar koop een kleine hoeveelheid hele peulen bij de Indische
Toko. Maal of vijzel de peulen zelf en U zult beloond worden
meteen overheerlijke geur die naar Eucalyptes neigt. Het ontbreken van
deze geur is een teken dat U oude Kardemom heeft. |