Kip in
rode saus
Je moet
alleen niet bang zijn voor een beetje knoflook….
Wat je nodig hebt:
1 kip, in stukken gesneden
12 teentjes knoflook
een stuk jahé van ongeveer 6
cm
2 fijngesneden uien
3 fijngesneden rode pepers
1 kaneelstokje
4 kardemompitten
3 kruidnagels
3 steranijs
2 laurierbladaderen (of als je
dat hebt, daon salam)
2 blikken gepelde tomaten
zout
1 eetlepel suiker
olie
Bereiding:
Maak de
jahé, uien en knoflook fijn in de vijzel of keukenmachine. Verhit
wat olie en bak het kruidenmengsel even aan. Voeg vervolgens de
kerrie ,de pepers en alle andere kruiden toe , schep goed om.
Pas op voor aanbranden!Voeg nu de gepelde tomaten erbij met de
suiker. Leg de stukken kip in de saus en breng aan de kook. Laat
dit alles stoven tot de kip gaar is. Maak eventueel op smaak met
een beetje zout en peper. Dit gerecht smaakt het lekkerst, als je
het een dag van te voren maakt en de volgende dag weer opwarmt.
De smaken kunnen dan lekker intrekken.
Knoflook:
Vermoedelijk is Knoflook
afkomstig uit de steppen van Centraal Azië en stamt af van de
Allium longicuspis. Veredeling tot planten met
grotere bollen gebeurde waarschijnlijk in het Midden Oosten. In
Zuid-Europa is hij vervolgens vanaf het begin van het ontstaan van een
landbouwcultuur ingevoerd.
Knoflook word al ruim 5000 jaar gekweekt. Inscripties en afbeeldingen
van knoflook in de piramiden van het oude Egypte bewijzen dat knoflook
niet alleen een belangrijk voedsel was, maar ook ceremoniële betekenis
had. Zowel de Grieken als de Romeinen schreven aan knoflook magische
kwaliteiten toe.
Strijders aten het om extra kracht op te doen voor ze het gevecht
aangingen en baby's kregen knoflookteentjes om hun hals om het boze oog
te weren. De mythen van de vampiers hebben blijkbaar al hele oude
wortels. De Grieken en Romeinen gebruikten knoflook ook als medicijn.
Het werd niet alleen gezien als een middel dat de zinnen prikkelde, maar
zou ook goed zijn tegen eczeem, kiespijn en slangenbeten.
Heeft u ook een Maleis recept?
Mail me deze a.u.b.l