Rendang Daging
(Maleis)

Wat je nodig hebt:
-
700 gram rundvlees (met een
beetje vet)
-
100 gram
geraspte kokos
-
2 cm verse gember (schillen)
-
2,5 cm verse laos (schillen)
-
1 cm verse laos ( schillen
-
1 sereh (alleen het dikke
gedeelte en in ringetjes gesneden)
-
7 sjalotten (fijn snijden)
-
10 gedroogde lombok rawits
-
5 kemiri noten
-
1 theelepel trasi
-
1 eetlepel ketumbar (gemalen)
-
1 theelepel anijszaad (gemalen)
-
1 theelepel venkelzaad (gemalen)
-
2 cm verse kunjit (geschild)
-
200 ml santen (uit blik ) of 3 cm van een blok
-
1 eetlepel soja saus (is geen ketjap )
-
5 djeruk purut blaadjes
-
zout (naar smaak)
-
1½ eetlepel bruine suiker
Bereiden :
Snijd het vlees in hapklare blokken.
De gember, laos, de sereh, sjalotten, knoflook, de gedroogde lombok, kemiri noten ,
en de trasi fijn in een foodprocessor of in een tumbukan ( vijzel )
Verhit een beetje olie (3 eetlepels) in een pan en fruit de bumbu massa tot het
gaat geuren en de olie zicht begint af te scheiden (niet te hoog vuur)
Doe nu de ketumbar, het anijszaad, het venkelzaad er bij en fruit nog even
na.
Voeg het vlees er bij met de santen, de soja saus, de djeruk purut blaadjes, zout
en het suiker toe, even omscheppen,en giet er ongeveer 1 liter water bij.
Laat het aan de kook brengen en doe het vuur laag.
Laat het geheel 2 uur of iets langer zachtjes sudderen tot het vlees zacht en
boter gaar is.
Laat de saus inkoken tot een dikke massa.
Saus zo nodig bij zouten.