Gebakken
gedroogde spiering met pinda’s.
Wat je nodig hebt:
Bereiden :
Schil de
gemberwortel en maak deze samen met de sjalotten, knoflook en
gedroogde pepers fijn in de vijzel of keuken machine. Verwarm de
olie op hoog vuur en bak de ikan bilis voorzichtig knapperig en
lichtbruin. Neem ze uit de pan en laat ze eventueel op keuken
papier wat uitlekken.Fruit in het restant olie het sjalotten
mengsel een paar minuten aan en voeg vervolgens de suiker ,
tamarinde en een paar eetlepels water toe. Laat het rustig
pruttelen tot al het water verdampt is . Schep er dan de ikan
bilis en pinda’s door. Let op dat er absoluut geen vocht meer in
het gerecht zit. Laat het afkoelen en serveer op kamer
temperatuur.
Voeg
eventueel nog wat zout of suiker naar smaak toe, maar wees
voorzichtig, want de visjes zijn van zichzelf al behoorlijk
zout.
Dit
gerecht kan prima bewaard worden in een goed sluitende trommel
of stopfles.
 |
|
Pinda's (aardnoten) zijn niet bepaald "peanuts".
De belangrijkste landen van herkomst zijn
China, India, de Verenigde Staten, Nigeria en Indonesië.
In China en India wordt de aardnotenoogst als voornaamste
voedingsmiddel ter plaatse gebruikt. Pinda's zijn geen noten!
In de Engelse benaming is het duidelijk te zien: PEAnuts zijn
"erwtennoten", m.a.w. ze behoren tot de familie van de peulvruchten.
In de vaktaal heten pinda's dan ook "GROUNDnuts", want ze groeien
onder de grond. Vandaar ook wel de naam AARDnoot. |
