MALAYSIA
SITE

 
 
Maleise Keuken

-- Sop Ikan Pedas
-- Ikan Sumbat
-- Ikan Moolee
-- Gestoomde Zeebaars
-- Opor Sotong
-- Ikan Bilis Goreng Kacang
-- Kupang Masak Asam
-- Kari Kubis Udang
-- Z-Maleise Garnalen
-- Otak-Otak
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melakka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
MaleisiŽ Specialisten
MaleisiŽ met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Reisaanbiedingen
Links
Contact
 



 

Ikan Bilis Goreng Kacang
ikan bilis met pinda's

Ikan Bilis

 

 

Gebakken gedroogde spiering met pindaís.

Wat je nodig hebt:

  • 50 gram gedroogde ikan bilis

  • 1 stukje gemberwortel van 1 cm

  • 2 sjalotten

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 Ĺ theelepel suiker

  • 2 gedroogde lomboks

  • 1 theelepel tamarinde

  • 50 gram pinda's

  • een paar eetlepels olie

Bereiden

Schil de gemberwortel en maak deze samen met de sjalotten, knoflook en gedroogde pepers fijn in de vijzel of keuken machine. Verwarm de olie op hoog vuur en bak de ikan bilis voorzichtig knapperig en lichtbruin. Neem ze uit de pan en laat ze eventueel op keuken papier wat uitlekken.Fruit in het restant olie het sjalotten mengsel een paar minuten aan en voeg vervolgens de suiker , tamarinde en een paar eetlepels water toe. Laat het rustig pruttelen tot al het water verdampt is . Schep er dan de ikan bilis en pindaís door. Let op dat er absoluut geen vocht meer in het gerecht zit. Laat het afkoelen en serveer op kamer temperatuur.

Voeg eventueel nog wat zout of suiker naar smaak toe, maar wees voorzichtig, want de visjes zijn van zichzelf al behoorlijk zout.

Dit gerecht kan prima bewaard worden in een goed sluitende trommel of stopfles.

 

Pindaplant. De noten zitten in de grond.

  Pinda's (aardnoten) zijn niet bepaald "peanuts".

De belangrijkste landen van herkomst zijn China, India, de Verenigde Staten, Nigeria en IndonesiŽ.
In China en India  wordt de aardnotenoogst als voornaamste voedingsmiddel ter plaatse gebruikt. Pinda's zijn geen noten!
In de Engelse benaming is het duidelijk te zien: PEAnuts zijn "erwtennoten", m.a.w. ze behoren tot de familie van de peulvruchten.
In de vaktaal heten pinda's dan ook "GROUNDnuts", want ze groeien onder de grond. Vandaar ook wel de naam AARDnoot.

 

Aardnoten

Heeft u ook een Maleis recept?
Mail me deze a.u.b.

 

 

 

 


  Hetty Zweers  

 

 

 

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2019 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite