MALAYSIA
SITE

 
 
Maleise Keuken

-- Sop Ikan Pedas
-- Ikan Sumbat
-- Ikan Moolee
-- Gestoomde Zeebaars
-- Opor Sotong
-- Ikan Bilis Goreng Kacang
-- Kupang Masak Asam
-- Kari Kubis Udang
-- Z-Maleise Garnalen
-- Otak-Otak
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melakka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Maleisië Specialisten
Maleisië met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Reisaanbiedingen
Links
Contact
 



 

Opor Sotong
Gekruide inktvis

Sotong

 

Als je in Maleisië over een food market rondloopt zie je ze vaak hangen: Gedroogde inktvis. Inktvis wordt veel gebruikt zowel vers als gedroogd. Probeer het daar eens het is echt erg lekker. In dit recept gebruiken we de verse variant. Op de markt in ons land is inktvis vaak wel te verkrijgen. Zorg ervoor dat je al het “binnenwerk” eruit gepeuterd hebt! Een waarschuwing: Laat inktvis nooit lang mee sudderen! Het wordt dan smaakloos en taai.

Wat je nodig hebt:

  • 750 gram schoongemaakte inktvis

  • 1 ui

  • 3 tenen knoflook

  • 10 gedroogde en geweekte rode chili pepers

  • ½ theelepel blacan

  • ½ theelepel kunyit (of klein stukje verse)

  • 2 eetlepels ketumbar

  • 2 eetlepels jinten

  • 3 schijfjes laoswortel

  • 3 schijfjes gemberwortel

  • 1 stengel serai

  • 4 blaadjes jeruk purut

  • 3 eetlepels geraspte kokos

  • 1 blik (400 cc) santen

  • 2 dl water

  • olie

Bereiden

Snijd de inkt vis in ringen en laat deze goed uitlekken. Maak uien ,pepers en knoflook fijn in een keukenmachine of vijzel. Voeg de kunyit, blacan, jinten en ketumbar toe en vermeng dit goed. Maak de olie heet in een pan en bak de kruiden massa al roerende een paar minuten. Voeg dan de laos, gember, jeruk purut en geraspte kokos toe, evenals de serai. Blijf  bakken en roeren tot de kokos bruin wordt. Giet het water en de santen erbij en breng het geheel aan de kook. Laat het een minuut of 10 zacht koken en doe er de laatste 4 minuten de inktvis bij. Serveer het met witte rijst.   

Sotong

Vergeet niet om de jeruk blaadjes , gember , laos en serai voor het serveren eruit te halen

 

Serai of citroengras

  Serai

Serai of sereh geeft veel meer smaak af als je het uiteind van de stengel even kneust.
Soms is het lastig om alle sprieten weer uit een gerecht te vissen. Misschien is het handig om gewoon een knoop in de stengel te leggen. Je haalt hem er dan gemakkelijk uit.
Serai is ook gedroogd in potjes verkrijgbaar .Het smaakt echter helemaal niet naar het geurige citroengras zoals het origineel. Niet aanschaffen dus.
Als je het echt niet kunt krijgen , neem dan maar een citroen schilletje die je laat meetrekken……


Heeft u ook een Maleis recept?
Mail me deze a.u.b.

 

 

 

 


  Hetty Zweers  

 

 

 

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2019 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite