THE
MALAYSIA
SITE

 
 
Maleise Keuken
-- Maleise Kippensoep
-- Sweet and Sour Chicken
-- Inche Kabin
-- Chicken Bang Bang
-- Ayam Opor
-- Ayam Berempah
-- Ayam Masak Merah
-- Ayam Goelai Ketjap
-- Kip met Pindakokossaus
-- Ayam Goreng Pandan
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melakka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
MaleisiŽ Specialisten
MaleisiŽ met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Reisaanbiedingen
Links
Contact
 



 

AYAM BEREMPAH
Kip gestoofd in een kruidige saus 
Ayam Berempah

 

Wat je nodig hebt:

  • 3 kardemom zaden

  • eetlepels korianderzaad

  • 2 steranijs

  • Ĺ eetlepel  Jinten( komijn)

  • 1 theelepel zwarte peperkorrels

  • 6 kruidnagels

  • 1 kaneelstokje

  • stukje blacan

  • 3 cm gemberwortel

  • 2 cm laos

  • 8 sjalotten

  • 3 teentjes knoflook

  • 3 rode en 3 groene pepers

  • 1 seraistengel

  • 1 eetlepel tamarinde

  • 1 blik (400cl) Santen

  • zout naar smaak

  • 1 kip of kipstukken, totaal ongeveer 1 kilo

 

Bereiding
Rooster koriander, kardemom, anijs, jinten, peper, kruidnagel, kaneelstokje en de blacan in een droge pan op laag vuur onder voortdurend om scheppen,totdat de specerijen geurig en bruin zijn. Maal ze fijn in een vijzel of ( wel gemakkelijker ) in de keukenmachine. Schil de laos en de gember en snijd ze in dunne schijfjes. Snijd de sjalotten,knoflook en de pepers. Plet met iets zwaars het uiteinde van de serai, zodat de geur en smaak goed vrij komen. Giet de santen in een pan en vul de hoeveelheid vocht met wat water aan tot ongeveer Ĺ liter. Breng aan de kook en laat zachtjes sudderen terwijl je alle kruiden en specerijen toevoegt. Leg de kip erbij en voeg  het zout en de suiker en tamarinde toe. Laat net zolang sudderen tot de kip gaar is en de saus bijna helemaal is droog gekookt. Maak het zonodig  op smaak af met wat zout.

 

 

 

Deze wortel staat bekend als de Curcuma Longa. De wortel groeit onder de grond en is familie van de gember. De bladeren van deze plant worden gebruikt in het Nyonya koken in MaleisiŽ, wanneer er iets gesudderd moet worden.
Curcuma Longa wordt ook wel geelwortel genoemd en als "geelmaker" in gerechten gebruikt.
Andere namen zijn:  Kurkuma (afgeleid van de Latijnse naam Curcuma) turmeriek / tarmeriek (ouderwets Nederlands) of koenjit en koenir (vernederlandst, afkomstig van de Indonesische namen: Kunyit en Kunir).
Te koop in poedervorm en als droge of verse wortel (in stukjes of plakjes). In gerechten kun je dit meekoken. De stukken wortel voor consumptie verwijderen

 

Heeft u ook een Maleis recept?
Mail me deze a.u.b.
l

 

Google


  Hetty Zweers  

     

 
Copyright © 2001 - 2018 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite