Bereiding
Rooster koriander, kardemom, anijs, jinten, peper, kruidnagel, kaneelstokje
en de blacan in een droge pan op laag vuur onder voortdurend om scheppen,totdat de specerijen geurig en bruin zijn. Maal ze fijn
in een vijzel of ( wel gemakkelijker ) in de keukenmachine. Schil de laos en de gember en snijd ze in dunne schijfjes. Snijd de
sjalotten,knoflook en de pepers. Plet met iets zwaars het uiteinde van de serai, zodat de geur en smaak goed vrij komen.
Giet de santen in een pan en vul de hoeveelheid vocht met wat water aan tot ongeveer ½ liter. Breng aan de kook en laat
zachtjes sudderen terwijl je alle kruiden en specerijen toevoegt. Leg de kip erbij en voeg het zout en de suiker en
tamarinde toe. Laat net zolang sudderen tot de kip gaar is en de saus bijna helemaal is droog gekookt. Maak het zonodig op smaak af met wat zout.
Deze wortel staat bekend als de Curcuma Longa.
De wortel groeit onder de grond en is familie van de gember. De bladeren van deze plant worden gebruikt in het Nyonya koken in Maleisië, wanneer er iets gesudderd moet worden.
Curcuma Longa wordt ook wel geelwortel genoemd en als "geelmaker" in gerechten gebruikt.
Andere namen zijn: Kurkuma (afgeleid van de Latijnse naam Curcuma) turmeriek / tarmeriek (ouderwets Nederlands) of koenjit en koenir (vernederlandst, afkomstig van de Indonesische namen: Kunyit en Kunir).
Te koop in poedervorm en als droge of verse wortel (in stukjes of plakjes). In gerechten kun je dit meekoken. De stukken wortel voor consumptie verwijderen
Heeft u ook een Maleis recept?
Mail me deze a.u.b.!