MALAYSIA
SITE

 
 
Maleise Keuken
-- Satay
-- Satay Saus
-- Daging Masak Asam
-- Semoer
-- Kurma
-- Beef Rendang
-- Babi Lemak
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melakka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Maleisië Specialisten
Maleisië met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Reisaanbiedingen
Links
Contact
 



 

Satay Saus

Saté-saus

Voor de echte liefhebbers is hier het recept van de originele Maleise saté saus. Natuurlijk is deze anders, dan van de Chinees of welke u in een pot/pakje/kuipje koopt in de supermarkt. In deze saus vindt u echt de stukjes pinda's nog terug. Het is nie fijngemalen.
Het recept komt van een echte Maleise kok van een 5-sterren resort, die ik ontmoette bij de bushalte. Zij begon direct met "neem twee kilo pinda's". Dat zou dus niet werken.
Ze heeft het recept voor me aangepast.

 

 

Wat je nodig hebt voor echte Maleise pindasaus:

  • 1/2 kopje plantaardige olie

  • 300ml water

  • 1/3 kopje tamarinde sap

  • 2 eetlepels bruine suiker

  • 1 theelepel gewone suiker

  • 1/3 kopje kokosnootmelk

  • 200 gram pinda's

  • 1 eetlepel kurkuma (poeder)

  • 1 stukje gesneden galangal of gember

  • 1 stengel (in stukjes gesneden) citroengras

  • 5 sjalotjes

  • 2 gesneden knoflookteentjes

  • chilipoeder (naar keuze)

  • 1/2 stukje trassi


Bereidingswijze:

1.   Verhit een pan met een beetje olie en doe de pinda's erin ben pak ze een paarminuten, totdat ze bruin zien.
2.   Haal de pinda's uit de pan en laat ze afkoelen. Maak ze daarna klein (niet te fijn) in een vijzel of blender.
3.   Doe de sjalotjes, knoflook, trassi, citroengras en gember in een blender en maak er een gladde pasta. Voeg het chilipoeder, kurkuma en zout toe en meng alles door elkaar.
4.   Maak de plantaardige olie warm in een pan en voeg de pasta toe. Bak het enkele minuten langzaam en blijf steeds roeren.
5.   Voeg nu het water toe en breng alles aan de kook. Voeg daarna de pinda's, suiker, tamarinde sap, bruine suiker en kokosmelk toe. Blijf roeren tot de saus dik is.
6.   Haal daarna de pan van het vuur en de saus is klaar!


Galangal wordt ook wel Thaise gember genoemd

Heeft u ook een Maleis recept?
Mail me deze a.u.b.

 

 

 

Google

 


  Hetty Zweers  

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

       

 

 

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2019 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite