Satay Saus

Voor de echte liefhebbers is hier het recept van de originele
Maleise saté saus. Natuurlijk is deze anders, dan van de Chinees of welke u in
een pot/pakje/kuipje koopt in de supermarkt. In deze saus vindt u echt de
stukjes pinda's nog terug. Het is nie fijngemalen.
Het recept komt van een echte Maleise kok van een 5-sterren resort, die ik
ontmoette bij de bushalte. Zij begon direct met "neem twee kilo pinda's". Dat
zou dus niet werken.
Ze heeft het recept voor me aangepast.
Wat je nodig hebt voor echte Maleise pindasaus:
-
1/2 kopje plantaardige olie
-
300ml water
-
1/3 kopje tamarinde sap
-
2 eetlepels bruine suiker
-
1 theelepel gewone suiker
-
1/3 kopje kokosnootmelk
-
200 gram pinda's
-
1 eetlepel kurkuma (poeder)
-
1 stukje gesneden galangal of
gember
-
1 stengel (in stukjes
gesneden) citroengras
-
5 sjalotjes
-
2 gesneden knoflookteentjes
-
chilipoeder (naar keuze)
-
1/2 stukje trassi
Bereidingswijze:
1. |
Verhit een pan met een beetje olie en
doe de pinda's erin ben pak ze een paarminuten, totdat ze bruin zien. |
2. |
Haal de pinda's uit de pan en laat ze afkoelen. Maak ze daarna klein
(niet te fijn) in een
vijzel of blender. |
3. |
Doe de sjalotjes, knoflook, trassi,
citroengras en gember in een blender en maak er een gladde pasta. Voeg
het chilipoeder, kurkuma en zout toe en meng alles door elkaar. |
4. |
Maak de plantaardige olie warm in een
pan en voeg de pasta toe. Bak het enkele minuten langzaam en blijf
steeds roeren. |
5. |
Voeg nu het water toe en breng alles
aan de kook. Voeg daarna de pinda's, suiker, tamarinde sap, bruine
suiker en kokosmelk toe. Blijf roeren tot de saus dik is. |
6. |
Haal daarna de pan van het vuur en de
saus is klaar! |

Galangal wordt ook wel Thaise gember genoemd