Dit kostelijke ijs
lijkt misschien een lastig recept, maar het is heel gemakkelijk te maken in een
ijsmachine, vooral in het type waarbij eerst de kom in de vriezer wordt gekoeld
voordat het ijsmengsel erin gaat. Het ijs wordt vervolgens omgeroerd door een
elektrische spatel. leven.
Wat je nodig hebt voor 6 personen:
Voor de gula
melaka-saus :
-
150 g
palmsuiker of rietsuiker
-
1,5 dl
water
-
1 plakje
verse gember van 1 cm, gekneusd
-
1
pandanblad (indien verkrijgbaar)
-
halve
kokosnoten (naar wens) en dun geschaafde plakjes kokos voor erbij
Bereiden :
-
Koel de
blikjes gecondenseerde melk en kokosmelk door en door. Roer in een kom beide
soorten melk door elkaar. Voeg het zout toe en roer dit erdoor.
-
Giet het
mengsel in de bevroren kom van een ijsmachine en laat het mengsel draaien
tot het dik is (30-40 minuten).
-
Doe het
mengsel in een plastic bak met deksel en laat het bevriezen tot u het kunt
scheppen. Doe als u geen ijsmachine heeft het mengsel in een ondiepe bak en
zet het in de vriezer, op de koudste stand.
-
Klop het
mengsel door als zich aan de randen ijskristallen vormen en zet het terug in
de vriezer. Doe dit minstens tweemaal. Hoe vaker u dit doet, des de romiger
het ijs.
-
Meng
voor de saus de suiker met het water en de gember in een steelpan. Roer op
matig vuur tot de suiker is opgelost en breng de vloeistof aan de kook. Doe
eventueel het pandanblad erbij en leg er een knoop in, zodat u het voor het
opdienen makkelijk kunt verwijderen. Temper het vuur en laat 3-4 minuten
zachtjes koken. Zet de saus zolang apart.
-
Dien het ijs
op in halve kokosnoten of kommen. Leg er plakjes kokos op en serveer de saus
er heet, warm of koud bij.