MALAYSIA
SITE

Sabah
-- Abdul Rahman Park
-- Afstanden op Sabah
-- Bussen op Sabah
-- Danum Valley
-- Gomantong Grotten
-- Kinabatangan Rivier
-- Kota Kinabalu
-- Lahad Datu
-- Layang Layang
-- MASwings
-- MASwings Network
-- Mount Kinabalu
-- Neushoorn Opvangcentrum
-- North Borneo Railway
-- Pulau Banggi
-- Pulau Berhala
-- Pulau Dinawan
-- Pulau Kapalai
-- Pulau Lankayan
-- Pulau Libaran
-- Pulau Mantanani
-- Pulau Mataking
-- Pulau Pom Pom
-- Pulau Sipadan
-- Pulau Tiga
-- Sabah
-- Sabah - Annelies
-- Sandakan
-- Semporna
-- Sepilok (Orang Oetans)
-- Sepilok (Zonneberen)
-- Sukau
-- Tawau
-- Turtle Island
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
MaleisiŽ Specialisten
MaleisiŽ met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Reisaanbiedingen
Links
Contact
 PULAU BERHALA

"De lokale bevolking spreekt nauwelijks Engels. Wees dus voorbereid met Google Translate. Of het beste; leer Maleis of Bajau.
Als je het eiland bezoekt, zoek dan naar Mr Lad (Kedai Bara-Bara). Hij spreekt Engels (basis). Hij leert op wonderbaarlijke wijze Engels door tv te kijken en kranten te lezen. versteld staan !!
U kunt lokale kinderen inhuren (ze zijn ongeveer 11 tot 14 jaar oud) om u over het eiland te begeleiden/ wandelen. De kinderen kunnen je naar de top brengen en naar het strand (aan de andere kant). Ik gaf ze een fooi van 20MYR (zes van hen tijdens mijn bezoek)."

Berhala Island (Pulau Berhala in het Maleis) is een klein bosrijk eiland gelegen in Sandakan Bay bij Sandakan.
Het ligt op slechts 15 minuten (8 kilometer) varen met de boot van de kade (vismarkt) in Sandakan.
Het meest in het oog springende kenmerk op het eiland zijn de ontzagwekkende schemerige reeks kliffen, die loodrecht uit het water omhoog rijzen. Het eiland is ca 5 ha groot en in het westelijke deel bevindt zich een waterdorp met een moskee en veel huizen op pelen. Het beboste eiland is gezegend met fijn wit zand en helder water. Het eiland kan een belangrijke toeristische bestemming worden. De rotsklif biedt een groot potentieel voor een uitdaging.

Op en rond Berhala zijn veel roofvogels te zien, waaronder de brahmaanse wouw, slangenarenden en zeearenden. De bijzonderheid stopt hier niet, naast het genieten van de schone en natuurlijke stranden, is rondom het eiland een diversiteit aan koraalriffen en het onderwaterleven. Als je wilt gaan snorkelen of duiken, kun je de beste plaatsen vinden vlakbij het eiland.
Zwemmen, snorkelen, bezienswaardigheden bekijken, jungletochten maken en zelfs 'rotsklimmen' zijn enkele van de activiteiten die je kunt doen als je dit beboste eilandje bezoekt .
Het eiland heeft op het hoogste punt een vuurtoren.
Er is een legerkamp bij de steiger op het eiland. De vriendelijke lokale bevolking spreekt nauwelijks Engels. Dorpsbewoners zijn afhankelijk van bronwater en generatoren. Als je het eiland bezoekt, zoek dan Mr Lad (hij runt een klein stalletje in de buurt van het legerkamp genaamd "Kedai Bara-Bara" .Hij kan Engels spreken (Basic) Hij leerde wonderbaarlijk Engels door tv te kijken en de krant te lezen. Je zult versteld staan!!
 

In de periode vůůr de Tweede Wereldoorlog werd het eiland gebruikt als een quarantainekamp voor arbeiders uit China en de Filippijnen en het was ook de thuisbasis van een leprakolonie.
Tijdens de oorlog met de Japanners werden geÔnterneerden (vastgezette burgers), waaronder Agnes Newton Keith en haar man Harry Keith, vastgehouden in het quarantainestation, dat diende als een voorlopig interneringskamp, voordat men werd overgebracht naar het Batu Lintang-kamp in Kuching, Sarawak.
Nadat de burgers waren vertrokken, werden krijgsgevangenen geÔnterneerd in het kamp. Een gewaagde ontsnapping vond plaats vanaf het eiland Berhala in juni 1943, toen verschillende krijgsgevangenen, die moesten worden overgebracht naar een krijgsgevangenschap bij Sandakan erin slaagden te ontsnappen naar Tawi-Tawi op de Filippijnen.

In de jaren zeventig werden de faciliteiten van het kamp gebruikt als een immigratie-detentiekamp, waar vluchtelingen - meestal Bajau-mensen - gehuisvest werden voor het gewapende conflict tussen het Filippijnse leger en het Moro National Liberation Front.
Nu het kamp er niet meer is, zijn de Bajau-mensen op het eiland gebleven. De meesten van hen zijn "staatloos" en hun bewegingen zijn beperkt tot Pulau Berhala. In de jaren zeventig werden de faciliteiten van het kamp gebruikt als een immigratie-detentiekamp, waar vluchtelingen - meestal Bajau-mensen - gehuisvest werden voor het gewapende conflict tussen het Filippijnse leger en het Moro National Liberation Front.
Nu het kamp er niet meer is, zijn de Bajau-mensen op het eiland gebleven. De meesten van hen zijn "staatloos" en hun bewegingen zijn beperkt tot Pulau Berhala.

Agnes Keith was een Amerikaanse auteur, die vooral bekend was om haar 3 autobiografische boeken die haar verhalen van het leven relateerden op een plek die eenvoudigweg 'Noord-Borneo' werd genoemd ... het huidige Sabah.
Eťn van deze boeken, genaamd 'Three Came Home', werd in 1950 verfilmd. Geproduceerd door 20th Century-Fox en geregisseerd door Jean Negulesco. De film werd door een New York Times begroet als "schokkend! verontrustend... zal je hart verscheuren ... maar het zal je volledig vervullen met een groot respect voor een heldhaftige ziel!".


Steile wand klimmen
 

  

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

 

 

 

Copyright © 2001 - 2020 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite