PONGGAL
Ben van Wijnen
Ponggal is ook wel bekend als Makara Sankranti
en wordt medio januari gevierd door de Indiërs als een feest van de rijstoogst. Ponggal
is een mengsel van zoete gekookte rijst en wordt gemaakt en aangeboden aan Surya, de zonnegod. De naam is afgeleid van het Tamil woord pongu, wat betekent "overkoken".
Er worden nieuwe kleren aangetrokken en
de meeste feestelijkheden tijdens Ponggal vinden plaats in het
huis. Oude en ongebruikte items worden weggegooid en het huis is grondig gereinigd en versierd voor de feestelijke gevoel.
Een kleurrijke kolam
wordt er gemaakt van rijst, waarin de wagen van Surya in het
midden is afgebeeld. Er wordt een aardewerken pot of ponggal
panaai geplaatst. Dit is niets meer dan een primitieve gemaakte,
bakstenen kookplaats. Bij voorkeur moet het buiten worden
gekookt met behulp van natuurlijk vuurtje van houtskool of hout, maar velen doen
voor het gemak binnen. Het is een vorm van dankzegging aan de zon en de natuur voor het geven van
het voedsel.
De aarden pot, die op de "kachel" staat, is gevuld met melk en verse rijst en versierd met gember en kurkuma stengels. Terwijl de nieuw geoogste rijstkorrels
worden gekookt in de melk, wordt er bruine suiker of rietsuiker toegevoegd, samen met cashewnoten, rozijnen en ghee. Als
het rijstmengsel kookt, kookt de pot over. Familieleden roepen "Pongallo Pongal".
Dit is een feestelijke gejuich, wat zoiets betekent als "laat deze rijst
maar overkoken". Een wens, die geluk moet afroepen over de
familie.
Bezoekers begroeten elkaar met 'Paal pongitha? ". Dit
betekent: "Heeft de melk gekookt in je huis?"
Traditioneel wordt de rijst gekookt boven een bakstenen fornuis in
een open binnenplaats van het huis.
Als de melk overkookt
voordat ze zon opgekomen is, betekent dit "geluk"en een goed
leven" voor de familie.
Olielampjes worden aangestoken en geplaatst
om het huis heen. In India delen grootgrondbezitters kleding, voedsel en geld
uit aan de werknemers, als een symbool van goede wil. Naast de ponggal, suikerriet, kruiden, worden ook groenten aangeboden aan de goden
als dankzegging. De offers worden gedaan in de lokale tempels, waar een heerlijke reeks van levendige kleuren sari's
bijdraagt tot de levenslustige sfeer.
Het feest
Ponggal duurt drie dagen en
begint meestal op 14 januari. |
|
De eerste dag staat het
teken van de geoogste gewassen en het vieren met vrienden en
familie. Het belangrijkste gebeuren van dit feest is het koken van melk in een aarden pot, totdat het overloopt wanneer de gezinsleden verzamelde zich rond de pot schreeuwen, "Ponggallo Ponggal"
en dan rijst aan toe te voegen.
De tweede dag bekend staat als Mattu Ponggal.
De koe is een heilig dier in het leven van de Hindoe. Dan worden koeien bedankt voor hun
bijdrage bij het ploegen van de akkers en ze worden verwend. Dit is ook het moment waarop
mensen uit het dorp de koeien versieren en de ouderen Gods zegen
willen geven aan hun kinderen. De koeien krijgen een bad, hun
hoorns worden fraai beschilderd en ze worden versierd met
bloemenslingers.
En op de derde dag, die bekend staat als Kanni Ponggal.
Deze dag is voor de ongehuwde vrouw. Jonge dames bidden voor een
goed leven en een knappe, grote man. Ongetrouwde vrouwen dragen
mooie nieuwe kleren, gouden en zilveren sieraden en ze hebben
speciale gebeden voor hun toekomstige huwelijk.