MALAYSIA
SITE

Feestdagen
-- Deepavali
-- Hungry Ghosts
-- Loi Krathong
-- Ponggal
-- Chinees Nieuwjaar 2021
-- Ramadan
-- Songkran
-- Suikerfeest
-- Thaipusam
-- Wesak Day
-- Overige Festiviteiten
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
 



 

PONGGAL
Ben van Wijnen


Ponggal is ook wel bekend als Makara Sankranti en wordt medio januari gevierd door de Indiërs als een feest van de rijstoogst. Ponggal is een mengsel van zoete gekookte rijst en wordt gemaakt en aangeboden aan Surya, de zonnegod. De naam is afgeleid van het Tamil woord pongu, wat betekent "overkoken".

Er worden nieuwe kleren aangetrokken en de meeste feestelijkheden tijdens Ponggal vinden plaats in het huis. Oude en ongebruikte items worden weggegooid en het huis is grondig gereinigd en versierd voor de feestelijke gevoel.
Een kleurrijke kolam wordt er gemaakt van rijst, waarin de wagen van Surya in het midden is afgebeeld. Er wordt een aardewerken pot of ponggal panaai geplaatst. Dit is niets meer dan een primitieve gemaakte, bakstenen kookplaats. Bij voorkeur moet het buiten worden gekookt met behulp van natuurlijk vuurtje van houtskool of hout, maar velen doen voor het gemak binnen. Het is een vorm van dankzegging aan de zon en de natuur voor het geven van het voedsel.

De aarden pot, die op de "kachel" staat, is gevuld met melk en verse rijst en versierd met gember en kurkuma stengels. Terwijl de nieuw geoogste rijstkorrels worden gekookt in de melk, wordt er bruine suiker of rietsuiker toegevoegd, samen met cashewnoten, rozijnen en ghee. Als het rijstmengsel kookt, kookt de pot over. Familieleden roepen "Pongallo Pongal". Dit is een feestelijke gejuich, wat zoiets betekent als "laat deze rijst maar overkoken". Een wens, die geluk moet afroepen over de familie.
Bezoekers begroeten elkaar met 'Paal pongitha? ".  Dit betekent: "Heeft de melk gekookt in je huis?"
Traditioneel wordt de rijst gekookt boven een bakstenen fornuis in een open binnenplaats van het huis.

 

 

Als de melk overkookt voordat ze zon opgekomen is, betekent dit "geluk"en een goed leven" voor de familie.

Olielampjes worden aangestoken en geplaatst om het huis heen. In India delen grootgrondbezitters kleding, voedsel en geld uit aan de werknemers, als een symbool van goede wil.
Naast de ponggal, suikerriet, kruiden, worden ook groenten aangeboden aan de goden als dankzegging. De offers worden gedaan in de lokale tempels, waar een heerlijke reeks van levendige kleuren sari's bijdraagt ​​tot de levenslustige sfeer.

Het feest Ponggal duurt drie dagen en begint meestal op 14 januari.

 

De eerste dag staat het teken van de geoogste gewassen en het vieren met vrienden en familie. Het belangrijkste gebeuren van dit feest is het koken van melk in een aarden pot, totdat het overloopt wanneer de gezinsleden verzamelde zich rond de pot schreeuwen, "Ponggallo Ponggal" en dan rijst aan toe te voegen.

De tweede dag bekend staat als Mattu Ponggal. De koe is een heilig dier in het leven van de Hindoe. Dan worden koeien bedankt voor hun bijdrage bij het ploegen van de akkers en ze worden verwend. Dit is ook het moment waarop mensen uit het dorp de koeien versieren en de ouderen Gods zegen willen geven aan hun kinderen. De koeien krijgen een bad, hun hoorns worden fraai beschilderd en ze worden versierd met bloemenslingers.

En op de derde dag, die bekend staat als Kanni Ponggal. Deze dag is voor de ongehuwde vrouw. Jonge dames bidden voor een goed leven en een knappe, grote man. Ongetrouwde vrouwen dragen mooie nieuwe kleren, gouden en zilveren sieraden en ze hebben speciale gebeden voor hun toekomstige huwelijk.

 

 


Verkoop van aardewerken potten in Little India

 

 

 

Ben van Wijnen

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite