VISIT
 
MALAYSIA

 
Jungle
-- Belum Park
-- Endau Rompin
-- Gemas (Jungle Train)
-- Gua Musang - Raften
-- Gua Musang - Rotsklimmen
-- Honingbeer (Sun Bear)
-- Jerantut
-- Jungle Trein
-- Kancil (dwerghert)
-- Kenong Rimba Park
-- Kuala Gandah (Olifanten)
-- Kuala Lipis
-- Neusaap
-- Neushoorns (Sumatraanse)
-- Neushoornvogel (hornbill)
-- Orang Asli
-- Orang Oetans
-- Silver Leaf Monkey (Apen)
-- Sungai Ketiar (Olifanten)
-- Naar Taman Negara
-- Taman Negara
-- Taman Negara - Backpack
-- Taman Negara -K. Tahan
-- Taman Negara -M. Resort
-- Tasik Bera
-- Tasik Chini (Lake Chini)
-- Temerloh
-- Tijgers
-- Ulu Muda (Kedah)
-- Ulu Muda Tour
-- Vuurvliegjes
-- Zwarte Panter
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melakka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
MaleisiŽ Specialisten
MaleisiŽ met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Reisaanbiedingen
Links
Contact
 


Orang Asli
  
Ben van Wijnen

De naam Orang Asli betekent eigenlijk: oorspronkelijke bewoners. Er zijn nog ongeveer 60.000 Orang Asli, waarvan ongeveer 60% nog in de jungle leeft en 40% langs de kust. Meestal verstaat men onder Orang Asli iemand, die niet tot de drie hoofdgroepen (Maleis, Chinees, IndiŽr) behoort in MaleisiŽ. We kunnen de Orang Asli onderverdelen in drie groepen:
- Senoi
- Orang Malayu Asli
- Negrito
Ze verschillen onderling veel. Zoals de naam Negrito doet vermoeden, hebben deze mensen een donkerdere huid en kroeshaar. Ze doen een beetjes denken aan de mensen uit Papoea Nieuw Guinea of uit Afrika. Andere groepen hebben een lichtere huid en steil haar.
De Negrito's leven nog in het Noorden en Noordoosten van MaleisiŽ en leven nog het meest in de jungle. Men vermoedt, dat deze groep ongeveer 8000 jaar geleden in MaleisiŽ zijn komen wonen. Hun voorvaders waren jagers en leefden in grotten. Ze wisten hoe ze gereedschappen van steen en vuur moesten maken. Ze verzamelden bosproducten voor medicinaal gebruik, groenten  en fruit.

De Senoi leven voor het merendeel in de Cameron Highlands. Zij zien eruit als MaleisiŽrs. Je zou ze niet herkennen in een stad als Kuala Lumpur, hoewel sommigen ook op Negrito's kunnen lijken.  De Senoi  werken voornamelijk als dagloners op de theeplantages. Ze komen oorspronkelijk uit Cambodja, Vietnam en Noord Thailand. Waarschijnlijk was dat zo'n 6000 - 8000 jaar geleden.
Ze staan bekend als het Droomvolk (lees de pagina)
Wie naar Cameron Highlands rijdt vanaf de snelweg, vindt na 25 km al een bord, waarop een Orang Asli-dorp wordt aangekondigd. Langs de gehele weg naar boven passeer je schamele nederzettingen van de Orang Asli. Langs de weg probeert de lokale producten te verkopen (o.a. durian, honing). Op de theeplantages kun je de schamele onderkomens zien, waarin zij wonen.

 

De Orang Asli (Negrito's meestal), die nu in het oerwoud wonen, jagen met blaaspijpen op vogels en aapjes. De blaaspijp is gemaakt van bamboe. Hun pijlen zijn net zo groot als een satťstokje en de punt is ingedoopt in een verdovende vloeistof, die van een bast  is gemaakt. Binnen een afstand van 20 meter is een "schot" dodelijk.
Ze hebben veel eerbied voor de geesten van hun voor vaderen. Voor dieren hebben ze veel respect, want een gevangen dier moet zo min mogelijk pijn lijden.
De Orang Asli wonen in kleine stammen in het oerwoud. De stam, die ik bezocht had ca. 10 huisje (soort afdakjes met een verhoogde vloer) en woonden niet ver van de rivier. Ze blijven op ťťn plek wonen tot er iets "erg" gebeurt: .....bijv. ernstige ziekte of iemand overlijdt. Het stamhoofd kan dan besluiten, dan de stam gaat verhuizen. Een nieuw onderkomen bouwen duurt een halve dag. 
De regering had voor de stam, die ik bezocht lange, houten huizen gebouwd. Na er een tijdje in gewoond te hebben hadden de Orang Asli echter besloten weer het oerwoud in te trekken. Ze zijn niet teruggekeerd naar hun regeringshuizen.
Een verslag van een bezoek aan de Senoi in de Cameron Highlands.
 

 

Onderverdeling van de orang asli:

Negrito Senoi Malayu Asli
     
Kintaq
Lanok
Kensiu
Jahai
Mendriq
Bateq
Temiar
Semai
Mah Meri
Che Wong
Ja Hut
Semoq Beri
Orang Selatar
Jakum
Orang Kuala
Orang Kanaq
Temuan
Semelai

Bezoekt u tijdens uw reis de Orang Asli als onderdeel van uw rondreis door MaleisiŽ. In Cameron Highlands vindt u ondermeer orang asli nederzettingen, theeplantages en groente en fruit kwekerijen.

Van Verre Reizen organiseert individuele reizen op maat naar MaleisiŽ. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar AziŽ, met een groot reisaanbod naar MaleisiŽ. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke Maleisie reis samen. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige MaleisiŽ.

 

 

 

 

 

 

 

   Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2019 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite