THE
MALAYSIA
SITE

Chinees Nieuwjaar
- Jaar van het Schaap - 2015
- Jaar van de Aap - 2016
- Jaar van de Haan - 2017
- Jaar van de Hond - 2018
- Jaar van het Zwijn - 2019
- Jaar van de Rat - 2020
- Jaar van de Os - 2021
- Jaar van de Tijger - 2022
- Jaar van het Konijn - 2023
- Jaar van de Draak - 2024
- Jaar van de Slang - 2025
- Jaar van het Paard - 2026

Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melakka
De Highlands
Sepang
De Westkust
De Oostkust
Labuan
Sabah
Sarawak
Maleisië Specialisten
Maleisië Watersport
Maleisië met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Forum Maleisië
Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Links
Contact


 

Chinees Nieuwjaar
Het jaar van het Schaap of de Geit 2015 (lees het sterrenbeeld)

19 februari


Dit jaar is héél speciaal: het is het jaar van het Schaap of de Geit.

HET SCHAAP/ DE GEIT
2015, 2003, 1991, 1979, 1967, 1955

 

De schaap (soms ook aangeduid als geit) is het achtste dier in de Chinese Dierenriem. Schapen zijn goed gemanierd dieren. Het zijn ongeneeslijke romantici, die er van houden iemand te vertroetelen. Zij hebben artistieke inslag en ze waarderen en eerbiedigen de natuur. Het schaap heeft de veiligheid van de familie nodig en ziet spiritualiteit als een belangrijk aspect in het leven. Schapen willen best een stapje meer doen, als zij iets willen. Speciaal als dit veiligheid en comfort geeft. geboren ook die extra mijl in het krijgen van zal lopen wat zij begeren, vooral als het iets is die hen veiligheid of fysiek comfort zal verstrekken. Zij hebben een grootmoedig hart en ze kunnen altijd vergeven en vergeten. De onplezierige kant van de schapen is, dat zij besluiteloos, afhankelijk en niet zonder een baas kunnen zijn. Zij zijn overdreven gesloten en nemen het ruim met de discipline. Zij houden van klagen en geven er de voorkeur aan voorzichtig te werk te gaan. Sentimentaliteit dwingt hen om het leven door een roze bril te bekijken.


Mensen geboren in het Jaar van het Schaap zullen het goed doen als acteur / actrice, kunstenaar, ontwerper, accountant, onderzoeker, en tuinman. Ze kunnen ver komen in hun carrière, mits ze de juiste richting kiezen.

Beroemde mensen geboren in het Jaar van het Schaap:

Cesar Romero, Claire Danes, David Bisbal, Diego Luna, Ednita Nazario, Frida Kahlo, Gene Hackman, George Harrison, Heath Ledger, Jimmy Smits, Joan Manuel Serrat, Julia Roberts, Julio Iglesias, Kate Hudson, Kevin Costner, Leonard Nimoy, Mark Twain, Matt Leblanc, Mel Gibson, Michelangelo, Mick Jagger, Mikhail Gorbachev, Nicole Kidman, Olga Tañón, Orville Wright, Paul Giamatti, Paul Rodriguez, Philip Seymour Hoffman, Robert De Niro, Rosario Dawson, Rudolph Valentino, Vinny Castilla, Whoopi Goldberg, en Yun-Fat Chow.

 

 

De "Best Love Match" van het Schaap: Schaap en Paard: Hoewel ze in vele opzichten verschillend zijn, is dit een perfecte match. Uitgaande van de optimistisch kenmerken van het paard is het een perfecte partner voor het rustige en pessimistische Schaap. Het Paard bepaalt en is ambitieus, wat het Schaap bewondert. Het Schaap is vriendelijk en goedaardig, wat het Paard koestert.
   
  Schaap en Konijn: Beide zijn verlegen en volgzaam, ze zijn een verliefde paar. Beiden waarderen de natuur en de schoonheid van het leven. Dit echtpaar vindt een perfecte harmonie in het leven.
   

Oppassen voor:   

Draak, Rat en Os
Schapen moeten oppassen voor de Draak, omdat ze te dominant zijn voor schapen. Vredelievende Schapen vinden de rusteloze Rat vervelend. Schapen en Ossen kunnen geen begrip voor elkaar opbrengen. Ze moeten ruzies bijleggen en veel praten om tot een  betere verhouding te komen.

De Liefde
Schapen hebben behoefte aan sterke en loyale partners om op te leunen. Zij slagen er in om goed te trouwen en worden niet alleen door hun partner gekoesterd, maar ook door hun schoonfamilie. Het doorzettingsvermogen van het Schaap en goede karakter zijn vertederend voor het andere geslacht, maar kijk uit voor een perfectionistische gedrag, want het kan aanmatigend worden voor hen, die het dichtst bij hen zijn. De leden van het andere geslacht beschouwen de schapen als heel mooi.

Yin/Yang:Yin
Kleuren:Koffie, groen, rood, paars
Richtingen:Oost, Zuidoost, Zuid
  
Geluksnummers: 2 en 7
Lievelingsbloemen: Anjer en Primula

Gezondheid: Mensen die geboren zijn in het jaar van de geit zijn heel bescheiden en rustig, daarom hebben ze ook  minder gezondheidsproblemen. Als mensen van dit sterrenbeeld mentaal en emotioneel goed in elkaar zitten, heeft dit een positieve invloed op hun lichamelijke gezondheid. Het eten van verse en biologische producten, en geen rood vlees eten (als dat mogelijk is) is een effectieve manier om gezond te blijven. Ze moeten naar buiten en genieten van de natuur. Frisse lucht, bomen, en zonneschijn doen wonderen voor hun gezondheid. Ze moeten er voor zorgen, dat mensen van dit sterrenbeeld regelmatig eten, op tijd naar bed gaan en op tijd er uit!

Carrière: Mensen van dit sterrenbeeld geven er de voorkeur aan om in een team te werken. Ze zijn niet gek op status en macht, tenzij ze gevraagd worden om leiding te geven. Zij zullen zich nooit vrijwillig aanmelden en als leider fungeren.
Goede carrièremogelijkheden zijn: kinderarts, acteur, leraar, interieur ontwerper, bloemist, kapper, muzikant, redacteur, illustrator en docent kunstgeschiedenis.

-------------

Chinees Nieuwjaar of lentefestival is het belangrijkste Chinese feest en duurde vroeger wel 15 dagen. Tegenwoordig is het teruggebracht tot een week. Nieuwjaarsdag valt jaarlijks op een andere datum, maar altijd tussen 21 januari en 20 februari.
Oorspronkelijk was het Chinees Nieuwjaar het symbool voor het begin van het landbouwseizoen. Tegenwoordig is het een nieuw begin. Maar voor dat aan het nieuwe jaar kan worden begonnen, wordt het oude afgesloten.
Men koopt nieuwe kleding, gaat naar de kapper, schulden worden betaald en het huis wordt schoon gemaakt.
Mensen kopen de bloemen en planten ook voor hun eigen woning ten teken van geluk en voorspoed. Langs de voordeur hangen Chinezen lange rode stroken papier met daarop wensen voor het komende jaar geschreven. En soms hangen ze er ook afbeeldingen van ‘Deurgoden' bij. Zij beschermen het huis tegen kwade geesten.

 

Naast de Deurgoden, is er ook een keukengod "Tsao Chun", die gunstig gestemd moet worden. Hij  brengt aan de hemelgod voor het nieuwjaar verslag uit over het huishouden.
Het portret van Tsao Chun, meestal van karton, hangt boven het fornuis.Rond nieuwjaar gaat hij namelijk terug naar de hemel om rapport uit te brengen over het huishouden. De afbeelding van de Keukengod wordt ritueel verbrand. Dat is het moment dat de keukengod op reis gaat. Maar voordat dit gebeurt, wordt de keukengod nog wat zoetigheid om de mond gesmeerd! Hij zal dan alleen zoete en aardige dingen doorvertellen. Soms krijgt hij zelfs wat wijn om de mond gesmeerd, want als hij dronken is, is zijn geheugen ook in de war!
 

Bij de maaltijd op oudejaarsavond offeren families negen gerechten aan de voorouders en goden in de hemel. De gerechten symboliseren voorspoed en geluk en het getal negen staat voor de eeuwigheid. Bij het aanbreken van het nieuwe jaar verjagen vuurwerk en leeuwen het kwade.

De keukengod

 
Het nieuwjaarscadeau is een rood zakje, hong bao. In dit rode zakje zit natuurlijk een geldbedrag. Ouders en volwassenen geven deze hong bao aan kinderen.
Het geldbedrag in de hong bao is altijd een even getal, dat brengt geluk. Het rode zakje wordt nooit geopend in bij zijn van de gever, dat getuigt van slechte manieren! De kleur rood is sowieso de kleur van het nieuwe jaar.
Het ziet er met al die rode banieren en versierselen niet alleen vrolijk uit, het jaagt ook nog het kwade weg.
Van de kinderen wordt verwacht, dat zij duidelijk eerbied tonen aan hun ouders en vooral hun grootouders, door bijvoorbeeld te knielen en hen thee of mandarijnen aan te bieden en geluksspreuken uit te spreken. Ook de voorouders worden niet vergeten. Bij een familiealtaar kan aandacht worden geschonken in de vorm van een gebed en het branden van wierookstokjes. Met stokjes brandende wierook in de hand worden buigingen gemaakt.

Hong Bao - voor het geld.

Rond Chinees Nieuwjaar zijn er veel gewoonten en gebruiken. Tijdens het Nieuwjaarsfeest zijn messen en scharen weggestopt, opdat ze de continuïteit van de voorspoed van het nieuwe jaar niet in stukken kunnen snijden. Zo mag er tijdens het feest van het nieuwjaar ook niets gebroken worden. Speciaal met spiegels moet voorzichtig worden omgegaan. Ook is de woordkeuze zeer belangrijk, want woorden die betrekking hebben op tegenspoed en ongeluk, moeten beslist worden vermeden.
En niet te vergeten het vuurwerk, symbool van welvaart en geluk en bescherming tegen het kwaad.

    Bij alle Chinese feesten speelt voedsel een belangrijke rol.
Typisch nieuwjaars lekkernij is de niangao, nieuwjaarscake.
Nian betekent "jaar" en gao "hoog", het nieuwjaar heeft een hogere status dan het oude jaar.
De cake is gemaakt van kleefrijst en symboliseert goede vriendschap.
Tot slot is de cake zoet, voor een zoet leven. Een goed cadeau voor vrienden.
Op de laatste dag wordt het Lantaarnfeest gevierd. Er worden veel kleine, Chinese lantaarntjes aangestoken.

Op straat zijn grote optochten. Mannen voeren de dans van de draak of de dans van de leeuw uit. Ze dragen een grote draak, gemaakt van papier, hout en stof. In felle kleuren rood, blauw en groen. De datum waarop het Chinese Nieuwjaar wordt gevierd wordt vastgesteld volgens de Chinese maankalender. Deze kalender bestaat uit een cyclus van 12 maanden. De kalender maakt gebruik van een dierenriem, wat inhoudt dat ieder jaar een specifiek dier heeft met een bepaalde betekenis voor de mensen, die in dat jaar geboren zijn.

Kek Lok Si (Penang)

Het jaar 2014, bijvoorbeeld, staat in het teken van de Paard.  Zo zijn er twaalf dierentekens.
Na twaalf jaar begint het weer bij het eerste dier.

De volgorde is deze: 1.   Rat <klik>
  2.   Os (rund) <klik>
  3.   Tijger <klik>
  4.   Konijn <klik>
  5.   Draak <klik>
  6.   Slang <klik>
  7.   Paard <klik>
  8.   Schaap <klik>
  9.   Aap <klik>
  10.   Haan <klik>
  11.   Hond <klik>
  12.   Varken <klik>

 
JaarChinees Nieuwjaar begint op:Het Dierenriemteken
   
201519 februariSchaap
201608 februariAap
201728 januariHaan
201816 februariHond
201905 februariZwijn
202025 januariRat
202112 februariOs
202201 februariTiger
202322 januariKonijn
202410 februariDraak
202529 januariSlang
202617 februariPaard
202706 februariSchaap
202826 januariAap
202913 februariHaan
203003 februariHond


 

 

Ben van Wijnen

 

Copyright © 2001 - 2015 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |