THE
MALAYSIA
SITE

Chinees Nieuwjaar
- Jaar van de Aap - 2016
- Jaar van de Haan - 2017
- Jaar van de Hond - 2018
- Jaar van het Zwijn - 2019
- Jaar van de Rat - 2020
- Jaar van de Os - 2021
- Jaar van de Tijger - 2022
- Jaar van het Konijn - 2023
- Jaar van de Draak - 2024
- Jaar van de Slang - 2025
- Jaar van het Paard - 2026
- Jaar van het Schaap - 2027

Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melakka
De Highlands
Sepang
De Westkust
De Oostkust
Labuan
Sabah
Sarawak
Maleisië Specialisten
Maleisië met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Forum Maleisië
Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Links
Contact


 

Chinees Nieuwjaar

Het jaar van de Aap 2016
(lees het sterrenbeeld)

08 februari 2016


Dit jaar is héél speciaal: het is het jaar van de Aap.

DE AAP
2016, 2004, 1992, 1980, 1968, 1956

Apen zijn de genieën van de Chinese dierenriem. Ze leven in groepen, zijn intelligent en geestig. Niets is voor hen te moeilijk. En als het wel te moeilijk is, zullen ze doorgaan tot het barst. Ze zijn vindingrijk, houden van uitdagingen, hebben respect en hebben inzicht in zaken. Als apen zich ergens voor inzetten,worden ze steeds beter.

Ze zijn heel erg flexibel en kunnen zich uit situaties redden door gevlei en strategisch manoeuvreren. Als er iets fout gaat zullen ze zelden twee waarschuwingen geven.
Apen zijn “planner”, die uit situaties hun eigen voordeel willen halen.
Ze kunnen ook snel hun  interesse verliezen, wanneer ze geen aandacht krijgen. Apen zijn zo in zichzelf gekeerd, dat ze anderen niet gemakkelijk vertrouwen. Ze kunnen een kleinigheid opblazen tot iets groots.

Mensen geboren in het Jaar van de Aap zijn geestig, intelligent, en hebben een magnetische persoonlijkheid. Persoonlijkheidskenmerken, zoals ondeugendheid, nieuwsgierigheid en slimheid, maken ze erg ondeugend. Apen zijn meesters van practical jokes, omdat ze graag grappen maken. Hoewel ze geen slechte bedoelingen hebben, kunnen hun streken soms kwetsend zijn voor de gevoelens van anderen.
 

Beroemde mensen geboren in het Jaar van de Aap:


Waylon, Boudewijn de Groot, Lee Towers, Rutger Hauer, Victoria Koblenko, Kim-Lian van der Meij, Robby Valentine, Wllem van Hanegem, Jan Peter Balkenende, Daphne Deckers, Irene van der Laar, Christina Aguilera, Christina Ricci, Martijn Krabbé, Elizabeth Taylor, George Lucas, Wolter Kroes, Gordon, Babette van Veen, Julius Ceasar, Celine Dion, Kim Kardashian, Leonardo da Vinci, Ronaldinho, Bruno Martins Indi, Jessica Simpson, Marc Anthony, Michael Douglas, Jeroen Krabbé, Omar Sherif, President Harry S. Truman, Laurens ten Dam, Stefan de Vrij, Dirk Kuijt, Kylie Minogue, Tom Boonen, Johann Olav Koss, Tom Hanks, Venus Williams, Walter Matthau, en Will Smith.

 


De "Best Love Match" van de Aap: Aap en Rat: Door hun wederzijdse interesses en talenten trekken ze elkaar aan en hebben een leuke en liefdevolle relatie. Ze bewonderen elkaar om hun intelligentie en creativiteit.
   
  Aap en Draak: Dit is een spannende verbintenis. Terwijl de Draak de Aap waardeert om zijn vindingrijkheid, bewondert de Aap de moed en de kracht van de Draak. Het is de moeite waard om te onthouden dat de Aap het enige teken van de dierenriem is, die de Draak kan misleiden.
   

Oppassen voor:   

Tijger: De Aap en de Tijger kunnen niet met elkaar opschieten. Beide zijn zeer individualistisch, als ze samen zijn, zullen ze samen moeilijke tijden hebben.
   

Geluksgetallen:   

4, 9
En ook: 49, 94, maar ook getallen waarin de 4 en 9 voorkomen.

De Liefde
Mensen geboren onder het teken van de aap hebben vaak een druk liefdesleven, gevuld met tranen, passie, humor en verzoening. Omdat Apen geen stabiele types zijn, hebben ze grote moeite om een goede minnaar te vinden. Dus ze hebben niet snel in een vaste relatie. Echter, als ze de perfecte partner te vinden, zullen ze zich overgeven aan de liefde. Hun manier van leven veranderen en zich een actieve en stimulerende partner tonen. Apen hebben de neiging om veel kinderen te krijgen. Hoewel het liefdesleven van de Apen kan ingewikkeld zijn, zullen ze hun grote gevoel voor humor behoeden voor een ramp. Zodra Apen aan de problemen in de relatie werken, zullen zij een ondersteunende, flexibele en betrouwbare partner zijn.

Carrière: mensen die geboren zijn in het Jaar van de Aap, zijn harde werkers. Ze passen zich snel aan in hun werkomgeving. Er zijn genoeg goede carrièremogelijkheden, zoals boekhouder, bankmedewerker, wetenschapper, technicus, beurshandelaar, luchtverkeersleider, handelaar, filmregisseur, juwelier, entertainer, adviseur, therapeut, schrijver en vertegenwoordiger. Ze hebben veel ideeën en graag nieuwe dingen en blikjes goed doen bijna alles leren. Ze moeten leren begrijpen van hun eigen grenzen en gokken of speculeren vermijden.

 

Gezondheid: Mensen, die in het Jaar van de Aap geboren zijn, zouden meer tijd moeten besteden aan hun dagelijkse werk. Ze moeten echter niet vergeten om pauze te nemen om energie sparen tijdens hun drukke bezigheden. Ze houden van het leven. Meestal zijn het zeer gezonde mensen, mede door hun actieve levensstijl. Als ze toch ziek worden, heeft het meestal met het zenuwstelsel of bloedsomloop te maken. Omdat ze veel activiteiten buitenshuis hebben, moeten ze veel aandacht besteden aan veiligheid tijdens het rijden of reizen. Als ze zorg aan hun veiligheid en gezondheid besteden, komt alles wel goed. Voortdurend actief zijn, houdt mensen, die geboren zijn in het Jaar van Aap, in goede gezondheid.

Yin/Yang:Yin
Kleuren:Wit, goud, blauw
Richtingen:Noord, West, Noordwest
   
Geluksnummers:1, 7, 8
Lievelingsbloem:chrysant, Krip Mirte,

-------------

Chinees Nieuwjaar of lentefestival is het belangrijkste Chinese feest en duurde vroeger wel 15 dagen. Tegenwoordig is het teruggebracht tot een week. Nieuwjaarsdag valt jaarlijks op een andere datum, maar altijd tussen 21 januari en 20 februari.
Oorspronkelijk was het Chinees Nieuwjaar het symbool voor het begin van het landbouwseizoen. Tegenwoordig is het een nieuw begin. Maar voor dat aan het nieuwe jaar kan worden begonnen, wordt het oude afgesloten.
Men koopt nieuwe kleding, gaat naar de kapper, schulden worden betaald en het huis wordt schoon gemaakt.
Mensen kopen de bloemen en planten ook voor hun eigen woning ten teken van geluk en voorspoed. Langs de voordeur hangen Chinezen lange rode stroken papier met daarop wensen voor het komende jaar geschreven. En soms hangen ze er ook afbeeldingen van ‘Deurgoden' bij. Zij beschermen het huis tegen kwade geesten.

 

Naast de Deurgoden, is er ook een keukengod "Tsao Chun", die gunstig gestemd moet worden. Hij  brengt aan de hemelgod voor het nieuwjaar verslag uit over het huishouden.
Het portret van Tsao Chun, meestal van karton, hangt boven het fornuis.Rond nieuwjaar gaat hij namelijk terug naar de hemel om rapport uit te brengen over het huishouden. De afbeelding van de Keukengod wordt ritueel verbrand. Dat is het moment dat de keukengod op reis gaat. Maar voordat dit gebeurt, wordt de keukengod nog wat zoetigheid om de mond gesmeerd! Hij zal dan alleen zoete en aardige dingen doorvertellen. Soms krijgt hij zelfs wat wijn om de mond gesmeerd, want als hij dronken is, is zijn geheugen ook in de war!
 

Bij de maaltijd op oudejaarsavond offeren families negen gerechten aan de voorouders en goden in de hemel. De gerechten symboliseren voorspoed en geluk en het getal negen staat voor de eeuwigheid. Bij het aanbreken van het nieuwe jaar verjagen vuurwerk en leeuwen het kwade.

De keukengod

 
Het nieuwjaarscadeau is een rood zakje, hong bao. In dit rode zakje zit natuurlijk een geldbedrag. Ouders en volwassenen geven deze hong bao aan kinderen.
Het geldbedrag in de hong bao is altijd een even getal, dat brengt geluk. Het rode zakje wordt nooit geopend in bij zijn van de gever, dat getuigt van slechte manieren! De kleur rood is sowieso de kleur van het nieuwe jaar.
Het ziet er met al die rode banieren en versierselen niet alleen vrolijk uit, het jaagt ook nog het kwade weg.
Van de kinderen wordt verwacht, dat zij duidelijk eerbied tonen aan hun ouders en vooral hun grootouders, door bijvoorbeeld te knielen en hen thee of mandarijnen aan te bieden en geluksspreuken uit te spreken. Ook de voorouders worden niet vergeten. Bij een familiealtaar kan aandacht worden geschonken in de vorm van een gebed en het branden van wierookstokjes. Met stokjes brandende wierook in de hand worden buigingen gemaakt.

Hong Bao - voor het geld.

Rond Chinees Nieuwjaar zijn er veel gewoonten en gebruiken. Tijdens het Nieuwjaarsfeest zijn messen en scharen weggestopt, opdat ze de continuïteit van de voorspoed van het nieuwe jaar niet in stukken kunnen snijden. Zo mag er tijdens het feest van het nieuwjaar ook niets gebroken worden. Speciaal met spiegels moet voorzichtig worden omgegaan. Ook is de woordkeuze zeer belangrijk, want woorden die betrekking hebben op tegenspoed en ongeluk, moeten beslist worden vermeden.
En niet te vergeten het vuurwerk, symbool van welvaart en geluk en bescherming tegen het kwaad.

    Bij alle Chinese feesten speelt voedsel een belangrijke rol.
Typisch nieuwjaars lekkernij is de niangao, nieuwjaarscake.
Nian betekent "jaar" en gao "hoog", het nieuwjaar heeft een hogere status dan het oude jaar.
De cake is gemaakt van kleefrijst en symboliseert goede vriendschap.
Tot slot is de cake zoet, voor een zoet leven. Een goed cadeau voor vrienden.
Op de laatste dag wordt het Lantaarnfeest gevierd. Er worden veel kleine, Chinese lantaarntjes aangestoken.

Op straat zijn grote optochten. Mannen voeren de dans van de draak of de dans van de leeuw uit. Ze dragen een grote draak, gemaakt van papier, hout en stof. In felle kleuren rood, blauw en groen. De datum waarop het Chinese Nieuwjaar wordt gevierd wordt vastgesteld volgens de Chinese maankalender. Deze kalender bestaat uit een cyclus van 12 maanden. De kalender maakt gebruik van een dierenriem, wat inhoudt dat ieder jaar een specifiek dier heeft met een bepaalde betekenis voor de mensen, die in dat jaar geboren zijn.

Kek Lok Si (Penang)

Het jaar 2014, bijvoorbeeld, staat in het teken van de Paard.  Zo zijn er twaalf dierentekens.
Na twaalf jaar begint het weer bij het eerste dier.

De volgorde is deze: 1.   Rat <klik>
  2.   Os (rund) <klik>
  3.   Tijger <klik>
  4.   Konijn <klik>
  5.   Draak <klik>
  6.   Slang <klik>
  7.   Paard <klik>
  8.   Schaap <klik>
  9.   Aap <klik>
  10.   Haan <klik>
  11.   Hond <klik>
  12.   Varken <klik>

 
JaarChinees Nieuwjaar begint op:Het Dierenriemteken
   
201519 februariSchaap
201608 februariAap
201728 januariHaan
201816 februariHond
201905 februariZwijn
202025 januariRat
202112 februariOs
202201 februariTiger
202322 januariKonijn
202410 februariDraak
202529 januariSlang
202617 februariPaard
202706 februariSchaap
202826 januariAap
202913 februariHaan
203003 februariHond


 

 

Ben van Wijnen

 

Copyright © 2001 - 2016 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |