THE
MALAYSIA
SITE

Chinees Nieuwjaar
--  2018  Jaar van de Hond
--  2019  Jaar van het Zwijn
--  2020  Jaar van de Rat
--  2021  Jaar van de Os
--  2022  Jaar van de Tijger
--  2023  Jaar van het Konijn
--  2024  Jaar van de Draak
--  2025  Jaar van de Slang
--  2026  Jaar van het Paard
--  2027  Jaar van het Schaap
--  2028  Jaar van de Aap
--  2029  Jaar van het Haan

Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melakka
De Highlands
Sepang
De Westkust
De Oostkust
Labuan
Sabah
Sarawak
Maleisië Specialisten
Maleisië met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Tickets Maleisië
Reisaanbiedingen
Links
Contact 

Chinees Nieuwjaar

Het jaar van de Hond 2018
(lees het sterrenbeeld)

16 februari 2018


Dit jaar wordt een héél speciaal jaar: het jaar van de Hond.

De Hond
2018, 2006, 1994, 1982, 1970, 1958, 1946

Wie onder te teken van de hond zijn geboren, zijn eerlijk, vriendschappelijk en betrouwbaar. Ze zijn beschermend, grootmoedig in hun liefde en zijn zeer rechtvaardig. Zij zijn ook intuïtief, kunnen goed oordelen of mensen een goed karakter hebben en kunnen bijna onmiddellijk inschatten, hoe iemand is. Zij kunnen diplomatiek zijn, maar zij kunnen ook ontzettend scherp reageren. Zoals de hond zelf, zijn zij graag thuis, en hebben hun familie lief boven alles. Aan de andere kant kunnen honden overdreven  gezien, kunnen de honden overdreven reageren en hebben een hoge dunk van zichzelf. Niets is goed genoeg voor. Hun eeuwige zoektocht naar de juiste manier eindigt af en toe in een eetbui of de teleurstelling. De honden vinden het moeilijk om compromissen te sluiten en kunnen weigeren om iemand gelijk te geven.

Mensen, geboren in het Jaar van de Hond, zullen het goed doen als een zakenman, activist, opvoeder, maatschappelijk werker, raadsman, dokter, politieagent, wetenschapper, interieurontwerper, priester, non, liefdadigheid werknemer, verpleegkundige, rechter of advocaat. Honden worden vaak gezien als waardevolle werknemers, werken goed als lid van een team, en zijn ook in staat om een toegankelijke leider te worden.


 

Beroemde mensen geboren in het Jaar van de Hond:

Donald Trump, Justin Bieber, Leontien van Moorsel, André Kuipers, Herman Brood, Michael Jackson, Prince, Lieke van Lexmond, Moeder Teresa, Claudia Schiffer, Andie MacDowell, Andrea Bocelli, Michelle Pfeiffer, Benjamin Franklin, Madonna, Prins William, Brigitte Bardot, Elvis Presley, Dolly Parton, Paul de Munnik, Edwin van der Sar, Herbert Hoover, Herman den Blijker, Terence Kongolo, Joop Zoetemelk, Hanna Verboom, Steven Spielberg, Helga van Leur, Floortje Dessing, Linda Ronstadt, Sophia Loren, Krystel van Wijnen, Madonna, Liza Minelli, Micky Hoogendijk, Wibi Soerjadi, Beau van Erven Dorens, Danny de Munk, Madonna, Mariah Carey, Michael Jackson, Mathilde Santing, Simone KLeinsma, Bill Clinton, Sharon Stone, Shirley MacLaine, Socrates, Hans de Booij en Michael Jackson.

 

De "Best Love Match" van de Hond:

Hond en Paard: Zij zullen een gelukkig paar. Beide respecteren elkaar en loyaliteit staat hoog in hun vaandel.

 

 

 

Hond en Tijger: Ze hebben wederzijds respect voor elkaar. Wanneer een evenwichtige en harmonische relatie is vastgelegd, zullen ze samen, op termijn, succes te behalen.

 

 

Oppassen voor:   

Draak: De Draak heeft de neiging om regelmatig een conflict aan te gaan met de hond. Beide zijn sterke en onbuigzame tekens in de dierenriem, die het toevallig moeilijk met elkaar kunnen vinden. De draak is te trots om de bijtende opmerkingen en kritische benadering van de Hond te aanvaarden. De rechtvaardige Hond zal niet opgeven en gaat steeds de strijd aan.

De liefde: Personen,die geboren zijn in het jaar van de Hond, hebben het moeilijk als het gaat om romantiek. Honden zijn onzeker, zorgelijk, angstig, en hun kritische aard schrikt hun partners af. Echter, wanneer Honden een relatie beginnen, zijn ze vrijgevig, loyaal, eerlijk en recht door zee. En hierdoor kunnen Honden beter een vriendschap ontwikkelen, en vervolgens deze vriendschap doorzetten tot een romance. Honden kunnen soms bezitterig en beschermend zijn. Ze zijn over het algemeen open en vertrouwen hun vrienden.

Gezondheid: Over het algemeen gesproken, hebben mensen uit het Jaar van de Hond een goede gezondheid en voelen zich gelukkig. Honden doen actief aan sport en zijn dus gewapend tegen jaarlijkse terugkerende ziektes, zoals verkoudheid, hoesten en koorts. Wanneer het op het werk druk is, of als ze veel sociale activiteiten hebben, moeten ze naar hun lichaam luisteren: genoeg rusten!
Genoeg rust zal  zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid ten goede zal komen. Omdat honden zijn niet op zoek naar geld en macht, voelen ze zich minder gestrest en gespannen op het werk en daar buiten.

Carrière: Omdat honden veel sociale contacten hebben, zijn ze geneigd om een carrière te kiezen, die dienend is aan anderen. Honden worden gezien als waardevolle werknemers, want ze werken met hart en ziel aan hun taak. Ze zijn easy-going en vriendelijk en altijd klaar om anderen van dienst te zijn, waardoor ze zeer populair in hun werkkring. Aanbevolen loopbanen voor honden zijn: zakenman, arts, politieman, wetenschapper, adviseur, interieur ontwerper, professor, politicus, priester, verpleegster, bediende, en rechter. Honden worden vaak gezien als waardevolle werknemers, goed teamlid, en ze zijn ook in staat om leider te worden.

Yin/Yang:Yin en Yan
Kleuren:Groen, rood,lila
Richtingen:Oost, Noordoost, Zuid
Lievelingsbloem:Roos, Cymbidium Orchidee
-
Geluks Getallen:3, 4, 9
Geluks Maanden:de 6de, 10de, en de 12de maand van de Chinese Maankalender
Geluks Dagen:de 7de en de 28ste dag van elke Chinese maand van de Maankalender

-------------

Chinees Nieuwjaar of lentefestival is het belangrijkste Chinese feest en duurde vroeger wel 15 dagen. Tegenwoordig is het teruggebracht tot een week. Nieuwjaarsdag valt jaarlijks op een andere datum, maar altijd tussen 21 januari en 20 februari.
Oorspronkelijk was het Chinees Nieuwjaar het symbool voor het begin van het landbouwseizoen. Tegenwoordig is het een nieuw begin. Maar voor dat aan het nieuwe jaar kan worden begonnen, wordt het oude afgesloten.
Men koopt nieuwe kleding, gaat naar de kapper, schulden worden betaald en het huis wordt schoon gemaakt.
Mensen kopen de bloemen en planten ook voor hun eigen woning ten teken van geluk en voorspoed. Langs de voordeur hangen Chinezen lange rode stroken papier met daarop wensen voor het komende jaar geschreven. En soms hangen ze er ook afbeeldingen van ‘Deurgoden' bij. Zij beschermen het huis tegen kwade geesten.

 

Naast de Deurgoden, is er ook een keukengod "Tsao Chun", die gunstig gestemd moet worden. Hij  brengt aan de hemelgod voor het nieuwjaar verslag uit over het huishouden.
Het portret van Tsao Chun, meestal van karton, hangt boven het fornuis.Rond nieuwjaar gaat hij namelijk terug naar de hemel om rapport uit te brengen over het huishouden. De afbeelding van de Keukengod wordt ritueel verbrand. Dat is het moment dat de keukengod op reis gaat. Maar voordat dit gebeurt, wordt de keukengod nog wat zoetigheid om de mond gesmeerd! Hij zal dan alleen zoete en aardige dingen doorvertellen. Soms krijgt hij zelfs wat wijn om de mond gesmeerd, want als hij dronken is, is zijn geheugen ook in de war!
 

Bij de maaltijd op oudejaarsavond offeren families negen gerechten aan de voorouders en goden in de hemel. De gerechten symboliseren voorspoed en geluk en het getal negen staat voor de eeuwigheid. Bij het aanbreken van het nieuwe jaar verjagen vuurwerk en leeuwen het kwade.

De keukengod

 
Het Nieuwjaarscadeau is een rood zakje, hong bao. In dit rode zakje zit natuurlijk een geldbedrag. Ouders en volwassenen geven deze hong bao aan kinderen.
Het geldbedrag in de hong bao is altijd een even getal, dat brengt geluk. Het rode zakje wordt nooit geopend in bij zijn van de gever, dat getuigt van slechte manieren! De kleur rood is sowieso de kleur van het nieuwe jaar.
Het ziet er met al die rode banieren en versierselen niet alleen vrolijk uit, het jaagt ook nog het kwade weg.
Van de kinderen wordt verwacht, dat zij duidelijk eerbied tonen aan hun ouders en vooral hun grootouders, door bijvoorbeeld te knielen en hen thee of mandarijnen aan te bieden en geluksspreuken uit te spreken. Ook de voorouders worden niet vergeten. Bij een familiealtaar kan aandacht worden geschonken in de vorm van een gebed en het branden van wierookstokjes. Met stokjes brandende wierook in de hand worden buigingen gemaakt.

Hong Bao - voor het geld.

Rond Chinees Nieuwjaar zijn er veel gewoonten en gebruiken. Tijdens het Nieuwjaarsfeest zijn messen en scharen weggestopt, opdat ze de continuïteit van de voorspoed van het nieuwe jaar niet in stukken kunnen snijden. Zo mag er tijdens het feest van het Nieuwjaar ook niets gebroken worden. Speciaal met spiegels moet voorzichtig worden omgegaan. Ook is de woordkeuze zeer belangrijk, want woorden die betrekking hebben op tegenspoed en ongeluk, moeten beslist worden vermeden.
En niet te vergeten het vuurwerk, symbool van welvaart en geluk en bescherming tegen het kwaad.

    Bij alle Chinese feesten speelt voedsel een belangrijke rol.
Typisch nieuwjaars lekkernij is de niangao, nieuwjaarscake.
Nian betekent "jaar" en gao "hoog", het nieuwjaar heeft een hogere status dan het oude jaar.
De cake is gemaakt van kleefrijst en symboliseert goede vriendschap.
Tot slot is de cake zoet, voor een zoet leven. Een goed cadeau voor vrienden.
Op de laatste dag wordt het Lantaarnfeest gevierd. Er worden veel kleine, Chinese lantaarntjes aangestoken.

Op straat zijn grote optochten. Mannen voeren de dans van de draak of de dans van de leeuw uit. Ze dragen een grote draak, gemaakt van papier, hout en stof. In felle kleuren rood, blauw en groen. De datum waarop het Chinese Nieuwjaar wordt gevierd wordt vastgesteld volgens de Chinese maankalender. Deze kalender bestaat uit een cyclus van 12 maanden. De kalender maakt gebruik van een dierenriem, wat inhoudt dat ieder jaar een specifiek dier heeft met een bepaalde betekenis voor de mensen, die in dat jaar geboren zijn.

Kek Lok Si (Penang)

Het jaar 2014, bijvoorbeeld, staat in het teken van de Paard.  Zo zijn er twaalf dierentekens.
Na twaalf jaar begint het weer bij het eerste dier.

De volgorde is deze: 1.   Rat <klik>
  2.   Os (rund) <klik>
  3.   Tijger <klik>
  4.   Konijn <klik>
  5.   Draak <klik>
  6.   Slang <klik>
  7.   Paard <klik>
  8.   Schaap <klik>
  9.   Aap <klik>
  10.   Haan <klik>
  11.   Hond <klik>
  12.   Varken <klik>

 
JaarChinees Nieuwjaar begint op:Het Dierenriemteken
   
201816 februariHond
201905 februariZwijn
202025 januariRat
202112 februariOs
202201 februariTiger
202322 januariKonijn
202410 februariDraak
202529 januariSlang
202617 februariPaard
202706 februariSchaap
202826 januariAap
202913 februariHaan
203003 februariHond


 

 

Ben van Wijnen

 

Copyright © 2001 - 2018 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite