MALAYSIA
SITE

 
Sabah
-- Abdul Rahman Park
-- Afstanden op Sabah
-- Bussen op Sabah
-- Danum Valley
-- Gomantong Grotten
-- Kinabatangan Rivier
-- Kota Kinabalu
-- Lahad Datu
-- Layang Layang
-- MASwings
-- MASwings Network
-- Mount Kinabalu
-- Neushoorn Opvangcentrum
-- North Borneo Railway
-- Pulau Banggi
-- Pulau Berhala
-- Pulau Dinawan
-- Pulau Kapalai
-- Pulau Lankayan
-- Pulau Libaran
-- Pulau Mantanani
-- Pulau Mataking
-- Pulau Pom Pom
-- Pulau Sipadan
-- Pulau Tiga
-- Sabah
-- Sabah - Annelies
-- Sandakan
-- Semporna
-- Sepilok (Orang Oetans)
-- Sepilok (Zonneberen)
-- Sukau
-- Tawau
-- Turtle Island
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
MaleisiŽ Specialisten
MaleisiŽ met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Reisaanbiedingen
Links
Contact
 LAYANG LAYANG

"Hotel is netjes met eenvoudige en simpele kamers (wel gehorig). Eten is ok. Enorm vriendelijk personeel. Maar het gaat om het duiken: redelijke stroming, veel grote vissen. Regelmatig witpunt en grijze rifhaaien. En manta's. Koraal is door Doornenkroon en Bleaching erg beschadi,gd. Wij waren er in eind maart/begin april: het hoogseizoen voor de hamerhaaien. Maar houdt rekening met een kans van ongeveer 20%, dat je de hamerhaaien daadwerkelijk kan zien als je een week gaat." 

Layang Layang is een koraaleilandje zo'n 300 km uit de kust ten noordwesten van Kota Kinabalu (KK -Sabah). Het atol maakt deel uit van de Spratlys, een groep van 600 koraaleilanden, waarvan de eigendomsrechten door een aantal landen wordt bestwist, waaronder China, de Filippijnen en Vietnam. Op het eiland is niets meer te zien, dan een vliegveld, een barak en een resort.
Men vermoedt, dat de er diep in de zeebodem aardolie te vinden is. Sinds dat de Maleise regering er in 1983 echter een landingsbaan heeft aangelegd en een aantal Maleise militairen heeft gelegerd, behoort Layang Layang duidelijk tot MaleisiŽ.
De vlucht naar Layang Layang duurt zo'n 45 minuten en wordt in de vroege ochtend vanuit Kota Kinabalu verzorgd. In het vliegtuig zitten duikers en vogelaars, want om zijn duikmogelijkheden en vogels is Layang Layang op de kaart gezet. Het eiland stijgt zo'n 2000 meter diepte omhoog.

Rondom Layang Layang bevinden zich zo'n 13 interessante koraalriffen, waar men veel onder water veel koraalvissen kan observeren. Men ziet hier o.a. zeepaardjes, napoleonvissen, hamerhaaien, barracuda's en tonijn.
Voor duikers is dit eiland een "hot item". Het enige wat je doet, tijdens een verblijf op Layang Layang, is duiken, eten, slapen. En soms neem je een duik in het zwembad van het resort.

Het eiland wordt bewoond door zo'n 70 militairen, die er een gezapig leven leiden. Er is weinig vertier voor de militairen.
Elke dag komt er een vlucht aan uit Kota Kinabalu, die een nieuwe scuba-duiker voor het eiland meebrengt.
Het eilandje wordt beschouwt als ťťn van de juweeltjes voor de kust van Borneo. Eigenlijk stelde het eilandje niks voor en bestond het uit twee gedeeltes.
De Maleise overheid verzamelde zand en dichte de ondiepte, die tussen de twee atolletjes bestond. Zodoende ontstond ťťn groot atol, waarop een landingsbaan kon worden aangelegd. De militaire aanwezigheid zorgt ervoor, dat het eiland nu bij MaleisiŽ hoort.

Links boven: Layang Layang

Het rif is hoofdzakelijk begroeid met harde koralen. Sommige groeien vlak onder het wateroppervlak, zodat ze de golven breken, maar de meeste beginnen op ongeveer 5 meter diepte en dat gaat door tot een diepte van 2000 meter op de oceaanbodem. Het rif trekt door die groei van de koralen talloze vissen, waardoor duikers aangenaam verrast woorden door onverwachte vissoorten.

Eb en vloed, maar ook door de loop der eeuwen, zijn  de koraalriffen met elkaar verbonden tot een soort ring. Hierdoor is er een soort lagune ontstaan. In deze lagune is het water kalm en niet zo wild als daar buiten. Dit maakt het duiken op Layang Layang zo uniek.
Onder water heb je een zicht van 30 - 50 meter, zodat je verzekerd bent van een opwindende duik. Met de kleurrijke vissen en het pastelkleurige koraal wordt deze onderwaterwereld een ware speeltuin voor de scuba duiker.

 
Doordat Layang Layang gelegen is aan diep zeewater (2000 m) en dat het atol als een muur omhoog rijst, maakt het ideaal om de paringsrituelen van de hamerhaai te observeren.

De maanden april en mei zijn het meest geschikt om die paringsrituelen van de scholen hamerhaaien te bekijken.
U kunt dan ook ťťn of twee walvishaaien tegen komen.
Het duiken op Layang Layang is uitdagend en gevarieerd. Bezoekers komen vaak enthousiast naar boven en spreken met bewondering over de schoonheid van het onderwaterleven in dit gebied.
 

Het resort op Layang Layang
Het resort

Het resort is het enige op het eiland en draagt de passende naam "Layang Layang Resort". Bij het pakket, dat je bij een touroperator boekt, hoort ook de retourvlucht van Kota Kinabalu naar Layang Layang. Het resort is gesloten van september tot februari. Het is dan regentijd: regen en stormen teisteren dan het eilandje.


 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2020 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite