MALAYSIA
SITE

 
 
Kuala Lumpur
-- de Stad
-- Ain Arabia
-- Aquaria (KL Aquaria)
-- Batu Caves
-- Bird Park
-- Budget Hotels (Top 10)
-- Busstation Puduraya
-- Busstation TBS
-- Busstations in KL
-- Butterfly Park
-- Central Market
-- China Town
-- Chow Kit
-- Exclusieve Hotels
-- Fietsen in KL
-- Go-KL Bus (gratis)
-- Hawker Stalls
-- Highlights
-- Hop-On Hop-Off Bus
-- Hotels Reserveren
-- Jalan Alor
-- KL in ťťn dag
-- KL met kinderen
-- KL Metro System
-- KL Sentral
-- KL-Tower
-- Little India
-- Markten
-- Masjid Jamek
-- Merdeka Square
-- Mid Valley Megamall
-- Mines Shopping & Cruising
-- Nationaal Museum
-- OrchideeŽn-tuin
-- Paleis (Koninklijk) in KL
-- Pavilion
-- Petronas Towers
-- Plattegrond/Hotels
-- Port Dickson
-- Pulau Ketam
-- Putrajaya
-- Selamat Datang
-- Starhill Gallery (Luxueus)
-- Suria KLCC
-- Thean Hou Tempel
-- Times Square
-- Uitgaan in KL.
-- Uitstapjes
-- Zoo Negara
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melakka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
MaleisiŽ Specialisten
MaleisiŽ met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

orang utan

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Reisaanbiedingen
Links
Contact
 


Hawkers Stalls.
Ben van Wijnen


Een hawkercenter op Penang Road, nabij de Komtar om 8 uur 's avonds.

Eten kun je in MaleisiŽ  in elke prijsklasse. De dure vijfsterren of viersterren hotels bieden dure restaurants (Japanse, Italiaanse e.d) tegen westerse prijzen. Een goede kwaliteit is dan ook gegarandeerd. 
Toch is eten buiten de deur van het hotel zeer aan te bevelen. Het scheelt niet alleen in enorm in prijs, maar het is toch ook leuk om met de mensen van het land in aanraking te komen. 
Waar Nederlanders zo vaak bang voor zijn, is: "Wordt je er niet ziek van?" of "Is het wel betrouwbaar?" Daar hoeven we in MaleisiŽ niet zo bang voor te zijn. Niemand stapt immers toch geen smerige restaurant binnen? Tevens staan de restaurants onder controle van het Ministerie van Volksgezondheid. Vaak zie je boven een restaurant een bordje hangen met daarop de tekst: "Goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid".

In principe zou je het kraanwater in Kuala Lumpur en Penang kunnen drinken. Ik doe dat dan ook, wanneer ik een erge dorst heb, maar er zit een chloorsmaak aan. Je kunt dus beter voor op je kamer een fles mineraalwater kopen. Deze zijn niet duur, mits je geen Franse neemt. Je tanden poetsen en spoelen kun je gemakkelijk met kraanwater.
Water, koffie, thee en limonades zijn goedkope dranken in MaleisiŽ. Duur zijn de alcoholische drankjes. Een blikje bier in de supermarkt kost ca. Ä 1,75, terwijl het in een restaurant het dubbele kost. De kroon spannen de 5-sterren hotels, waar een pilsje al gauw Ä 4,00 kost. Voor cocktails betaal je ongeveer Ä 5,50.
Er leven ca. 30% MaleisiŽrs, ca.30% IndiŽrs, en ook 30% Chinezen in MaleisiŽ. We vinden naast Maleise, dus ook Indiase en Chinese restaurants. In Kuala Lumpur is de verhouding 60% MaleisiŽrs, 30% Chinees en 10% IndiŽr. 
Er is dus een grote diversiteit in voedsel. 

Vooral het eiland Penang (waar de Chinezen in de meerderheid zijn) staat bekend om haar "food". De slogan hier is "Food, Glorious Food".
Het is een enorme ervaring, wanneer je eens in een  "hawkers centre" gaat eten. Penang heeft enkele heel bekende: "Gurney Drive" en "Red Garden" en "Long Beach". Het ene jaar is het ene heel geliefd. Het andere jaar is het andere geliefd. Informeer ter plekke welke heel lekker is. Ter info: de hawkers verruilen ook van center.
Kuala Lumpur heeft zijn "Jalan Alor". Uiteraard zijn er in Kuala Limpur nog veel meer.

De etenstijd ligt ongeveer tussen 6 en 9 uur 's avonds. Kom je later, dan zou er wel eens iets "op" kunnen zijn. Sommige centra adverteren, dat ze 24 uur open zijn, maar laat je niet verleiden tot "laat" eten.


 

Wat u tijdens uw reis door MaleisiŽ zeker zult tegenkomen op culinair gebied zijn de zogenaamde Hawkerstalls. Dit zijn kramen in de openlucht, waar u heerlijk kunt eten. De specialiteit is satť. Deze is overal te koop en wordt gemaakt van kippenvlees, lamsvlees of rundvlees. De satť wordt op houtskool geroosterd en geserveerd met plakjes ui en komkommer. U kunt natuurlijk ook in uw hotel eten. De maaltijden in onze hotels zijn van goede kwaliteit.
Van Verre Reizen organiseert voor u individuele reizen op maat naar MaleisiŽ. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar AziŽ, met een groot reisaanbod naar MaleisiŽ. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke MaleisiŽ reis samen. Bekijk onze Maleisie reizen op onze website. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige MaleisiŽ.


Hoe gaat het er aan toe bij deze hawkers stalls (eetstalletjes)?


Hawker stalls vind je buiten op straat, bij elkaar gegroepeerd. Meestal in een cirkel, waar de tafeltjes in het midden staan.. Deze tafel heeft een nummer, bijv 21. Eťn van jullie gaat het de portemonnee aan deze tafel zitten. De anderen gaan bestellen bij de hawker stalls. Deze staan in een kring of op een rij om of bij de tafeltjes. 
Zij verkopen allemaal iets anders. De ťťn verkoopt vis, de andere verkoopt varkensvlees, de volgende groente. Weer een ander verkoopt drank of een exotisch Indiaas gerecht. Kortom: er is een keur aan keuzes.
Je bestelt iets bij een "stall" en gaat naar een volgende om iets uit te zoeken. Zo kies je van alles iets uit. In ieder geval tot je genoeg te eten hebt. Vergeet niet om een drankje te bestellen! Daarna kun je rustig terugkeren naar tafel "21".

Ondertussen heeft degene met de portemonnee ook niet stil gezeten. Terwijl jullie nog aan het uitzoeken waren, heeft de eigenaar van de eerste kraam jouw gerecht reeds gebracht en is er aan tafel afgerekend. Bij terugkeer zie diverse, bestelde gerechten al op tafel staan. Eet smakelijk! Tip is men niet gewend! 
Wat opvalt is, dat de vis op een blauw (plastic) bord is geserveerd; varkensvlees op een wit; groente op een geel; het Indiase gerecht op een groene. Deze kleuren zijn willekeurig keurig door mij gekozen. 
Na het diner worden de borden en het bestek in een grote teil verzameld. De eigenaar van vis-stall komt zijn blauwe borden uit de teil halen om ze vervolgens af te wassen en af te drogen. Aan de kleur herkennen de eigenaren hun borden en zo worden ze allemaal weer door henzelf afgewassen.

 

Vaak kun je nog een souvenirtje kopen bij zo'n food-centre en kunnen kinderen een ritje op een paard maken.
Logeer je op Penang, dan kun je het makkelijkst naar Red Garden (in het centrum van Georgetown, Penang Road), Northern Star of naar Gurney Drive. Vaak is het wisselend, welk center populair is. Informeer bij de lokale bevolking (obers, receptie), welke het best is.


Verblijf je Kuala Lumpur, ga dan eens naar Jalan Alor! Daar kun je aan beide zijden van de weg heerlijk eten.

 

 

 

  Ben van Wijnen

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2019 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite