MALAYSIA
SITE

Perlis
-- Perlis "de kleinste Staat"
-- Perlis Provinciekaart
-- Arau
-- Gua Kelam (cave)
-- Kangar
-- Kangar Map
-- Kuala Perlis
-- Kuala Perlis by Bus
-- Kuala Perlis Hotel
-- Padang Besar
-- Snake & Reptile Farm
-- Timah Tasoh Lake
-- De Westkust
 
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
 



 

Gua Kelam
Ben van Wijnen

"Gua Kelam deed me een beetje schrikken omdat de loopbrug was opgehangen en een beetje wankel. Water stroomt onder de loopbrug, dus probeer je camera niet te laten vallen bij het nemen van foto's. De grot was goed verlicht maar helaas vol met graffiti. Veel bezoekers kunnen de verleiding niet weerstaan om hun namen op de grotmuren te schrijven als de holbewoners.
Ik was aangenaam verrast om veel bezoekers te zien. Tot ik besefte dat ze niet om de grot geven. Ze waren naar hier gekomen voor de rivier! Naar 'mandi sungai', die hier stroomde."


Gua Kelam is een van de grot van kalksteen in de Nakawan Range, een berggebied tussen Maleisië en Thailand.  De grot wordt sinds 1997 onderhouden door Perlis Forestry Department. Gua Kelam bevindt zich ook in Wang Mu reservaat met een grootte van 2000 hectare en is een onderdeel van Perlis State Park.
Het dichtstbijzijnde dorp bij Gua Kelam is Kaki Bukit en dit ligt op 500 meter van de grot.

Het is een 370-meter lange kalkstenen grot in de buurt van Kaki Bukit (letterlijk 'heuvelvoet') heet Gua Kelam (grot van de duisternis).

De grot ligt ongeveer 33 kilometer ten noorden van Kangar, de hoofdstad van Perlis. De Gua Kelam Recreational Park is geliefd om zijn betoverende 'cave walk', waar u  van het ene eind van de grot naar het andere kunt lopen. U komt dan uit op een andere locatie.

De enige weg naar de grot is via een acht meter brede houten hangbrug. Deze brug verbindt Kaki Bukit met de Wan Tangga Valley, een vallei aan de andere kant van Gua Kelam. Gua Kelam bekend geworden te beginnen met de hoge kwaliteit tinerts, die in het midden eeuw ontdekt werd door Chinese mijnwerkers.
Volgens de legende, is de naam Gua Kelam gegeven door de mijnwerkers, die de grot erg donker vonden. De mijnwerkers werden gedwongen om carbide lamp te gebruiken om de grot te verlichten, tijdens hun mijnbouwactiviteiten.

 

Terug in 1935, In 1935 zag een Engelsman de ondergrondse beek, die er is, als een briljante manier om tinerts af te voeren naar Kaki Bukit. Tegenwoordig vinden toeristen en de lokale bevolking hun weg door de grot via een helder verlichte houten wandelpad.

Er zijn veel bezienswaardigheden in Gua Kelam, waaronder een tentoonstelling die ontwikkeld is door Staatsbosbeheer om historische voorwerpen te verzamelen en ten toon te stellen. Dit allemaal heeft betrekking op de tinertsmijnbouw. Het zijn voornamelijk overblijfselen van de tinmijn, die gebruikt werden in de grot.

Als je eenmaal door de grot loopt, hoor je het gefluister van een bruisende, donkere ondergrondse rivier samen met het geluid van piepende vleermuizen en druipend water uit de stalactieten. Zij vormen een concert van natuurlijke geluiden.
Het klinkt een beetje griezelig, maar het draagt ​​bij aan het mysterie van een grot, die ooit thuis was van mensen uit het Stenen Tijdperk. De verscheidenheid van dieren in deze grot, zoals vleermuizen, slangen, spinnen  en andere insecten zouden je bang kunnen maken.

Daarnaast is er een mini-trein met 10 wagons, waarin 20 personen kunnen. Deze treinreis duurt ongeveer 30 minuten en heeft een afstand van ongeveer 400 meter. De rit vertrekt bij het Bezoekerscentrum en het Mijnmuseum. De rit neemt de  bezoekers mee door een door mensenhanden gemaakte tunnel en gaat naar de bovenste niveaus van deze grot.
De bezoekers kunnen onderweg ook de houten en ijzeren trolleys zien, die werden gebuikt voor het vervoer van stenen. Zelfs de toegangspoort van de baas van mijnconcessie is te vinden in deze grot. De ruime, droge, hogere niveaus van Gua Kelam 2 zijn open voor toeristische bezoekers. De bovenste verdieping grotten van Gua Kelam 2 zijn groot en ruim en voorzien van vele herinneringen uit de tijd, dat de tinmijn in gebruik was (bijv. houten balken, palen en loopbruggen, metalen draden, buizen en ankerpunten).
Mijnwerkers hebben  in de grotten ook nog eigen "schrift" achter gelaten in de vorm van graffiti. De mijnwerkers waren bijna allemaal Chinezen en dit komt tot uiting in de Chinese geschriften en tekeningen, die op de wanden te vinden zijn.. De bovenste verdiepingen van Gua Kelam 2 bevatten een verscheidenheid aan wezens. Hier bouwen wespen van een nieuw nest bij de ingang tunnel en men kan één van de vele miljoenpoten vinden op de bodem van de belangrijkste grotten.

 

 

Voor de meer avontuurlijke bezoeker, kunnen er speciale regelingen worden getroffen om het lagere grotten met de rivier van Gua Kelam 2 te onderzoeken. Hier krijg je eerst een scherpe afdaling, gevolgd door een verticale wand van ongeveer 7 meter met een vaste staande ladder, die u brengt naar de grot waar de rivier stroomt.
U kunt geen bezoek brengen, als het nat weer is en de grot is onderhevig aan overstromingen. De bezoeker moet ook bereid zijn door diepe poelen te waden en over een ongelijke vloer te lopen. Je treft ook verscheidenheid van de mijnbouw afval aan, zoals oude pijpen, metalen spoorwegvaten, veel houten balken en berichten die op de wand geschreven zijn.
Andere basisvoorzieningen die tot het gebied van Gua Kelam horen, zijn: een ruimte om even uit te rusten, bankjes, toilet, overdekte hal, cafetaria en camping, die plaats bieden aan maar liefst 80 personen.

 


 

 

  Ben van Wijnen

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite