MALAYSIA
SITE

Feestdagen
-- Deepavali
-- Hungry Ghosts
-- Loi Krathong
-- Ponggal
-- Chinees Nieuwjaar 2021
-- Ramadan
-- Songkran
-- Suikerfeest
-- Thaipusam
-- Wesak Day
-- Overige Festiviteiten
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melaka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
Kids Club Maleisië
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis Maleisië
Links
Contact
 



 

FEESTEN/ FESTIVITEITEN
Ben van Wijnen


Kolam gemaakt door studenten in het winkelcentrum Pavilion

Maleisië kent vele feestdagen. Dankzij de mengeling van verschillende culturen en religies staat de agenda in Maleisië vol met feesten. Sommige feestdagen zijn nationaal, andere weer religieus of deelstaatgebonden. Zo kan men in Johor de verjaardag van de sultan vieren op de ene dag en de verjaardag van de sultan in Perlis op een andere. Maar er zijn altijd feesten, die men gezamenlijk viert. Groots wordt bijvoorbeeld Onafhankelijkheidsdag gevierd. Het is bijvoorbeeld indrukwekkend, om de parachutespringers vanaf de Petronas Towers te zien springen in Kuala Lumpur. De viering van Oud- en Nieuwjaar wordt in de hoofdstad met een groots vuurwerk gevierd.
Andere feesten (religieuze) worden elk jaar op een andere dag gevierd. Enkele leuke feestdagen worden hier behandeld. Het Chinees Nieuwjaar vindt u echter bij een ander gedeelte. De reden hiervan is, dat dit feest zeer druk bezocht wordt door Chinezen.

De Nationale feestdagen zijn:

  • Nieuwjaar (1 januari)

  • Dag van de Arbeid (1 mei)

  • Verjaardag van de Koning (4 juni)

  • Onafhankelijkheidsdag (31 augustus)

  • Kerstmis (25 december)

De meeste Chinese, Boeddhistische, Hindoeïstische en Islamitische feestdagen hangen af van de stand van de maan en vallen ieder jaar op een andere datum.

De belangrijkste Islamitische feestdagen zijn:

  • Ramadan - de vastenmaand. Tijdens de Ramadan wordt een maand lang tussen zonsopkomst en zonsondergang niet gegeten, gedronken of gerookt. 

  • Aidil Fitri - het suikerfeest. Dit betekent het einde van de vastenmaand (juni?)

  • Hari Raya Haji - Dit is de viering, dat de Haj (pelgrimstocht) naar Mekka succesvol is voltooid.

  • Muharram - Islamitisch Nieuwjaar. Het begin van het nieuwe jaar volgens de Hijra-kalender (moslimkalender). Muharram (Islamitisch Nieuwjaar) begint officieel de voorgaande avond bij zonsondergang (het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan), dus vaak in september.

  • Eid al-Adha - Het Offerfeest (Eid al-Adha, 'Slachtfeest', 'Feest van Ibrahiem' of 'Schapenfeest') is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de twaalfde maand van de islamitische kalender.

De belangrijkste Hindoeïstische feestdagen zijn:

  • Thaipusam - Gelovigen doorboren hun lichaamsdelen, volledig in trance en dienen hiermee Lord Muruga. Dit bizarre spektakel kun je meemaken bij de Batu Caves in Kuala Lumpur en op Penang.

  • Deepavali - Een vijfdaags festival van het licht, waarbij ’s avonds op verschillende plaatsen lichtjes branden.


Deepavali

De belangrijkste Chinese feestdagen zijn:

  • Chinees Nieuwjaar - Zie hiervoor de Chinese dierenriem <klik> Tijdens dit vijftiendaagse festival is het ontzettend druk in Chinatown.

  • Mooncake of Lantaarn Festival - Deze dag herinnert Chinezen aan de overwinning van China op de Mongolen. Overdag wordt er mooncake gegeten en ’s avonds gaan kinderen de straat op met lantaarns en bidden vrouwen tot de God van de maan.

  • Hungry Ghost Festival - De zielen van de doden (de "Hongerige Geesten") zwerven dan door de straten van de levenden en hebben natuurlijk honger. Dit wordt een week lang gevierd in de maand augustus. Op straat vinden optredens plaat en worden er tempels opgericht. Meestal in de maand augustus (Penang)


Chinees Nieuwjaar

Een belangrijke Boeddhistische feestdag:

  • Songkran - Songkran is van origine een Boeddhistisch Nieuwjaarfeest. Men viert het, door elkaar nat te gooien met water. Het symboliseert de reiniging van de zonden en het wegwassen van alle tegenslagen.

  • Wesak - Op de laatste dag (volle maan) van de maand Vaisakha (de zesde maand in de hindoe kalender, meestal in mei) vieren Boeddhisten overal ter wereld het Wesak-feest. Op deze dag herdenken ze de geboorte, de verlichting en de dood van de Boeddha.


Songkran

 


Gemakkelijk boeken: Bustickets Online:

Klik op deze banner om te reserveren

 

Gemakkelijk boeken: Trein Tickets
cheap booking
Klik op deze banner om te reserveren

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2024 WINT All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite