MALAYSIA
SITE

 
 
Kuala Lumpur
-- de Stad
-- Ain Arabia
-- Aquaria (KL Aquaria)
-- Batu Caves
-- Bird Park
-- Budget Hotels (Top 10)
-- Busstation Puduraya
-- Busstation TBS
-- Busstations in KL
-- Butterfly Park
-- Central Market
-- China Town
-- Chow Kit
-- Exclusieve Hotels
-- Fietsen in KL
-- Go-KL Bus (gratis)
-- Hawker Stalls
-- Highlights
-- Hop-On Hop-Off Bus
-- Hotels Reserveren
-- Jalan Alor
-- KL in ťťn dag
-- KL met kinderen
-- KL Metro System
-- KL Sentral
-- KL-Tower
-- Little India
-- Markten
-- Masjid Jamek
-- Merdeka Square
-- Mid Valley Megamall
-- Mines Shopping & Cruising
-- Nationaal Museum
-- OrchideeŽn-tuin
-- Paleis (Koninklijk) in KL
-- Pavilion
-- Petronas Towers
-- Plattegrond/Hotels
-- Port Dickson
-- Pulau Ketam
-- Putrajaya
-- Selamat Datang
-- Starhill Gallery (Luxueus)
-- Suria KLCC
-- Thean Hou Tempel
-- Times Square
-- Uitgaan in KL.
-- Uitstapjes
-- Zoo Negara
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melakka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
MaleisiŽ Specialisten
MaleisiŽ met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

orang utan

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Reisaanbiedingen
Links
Contact
 


Uitstapjes in Kuala Lumpur

Ben van Wijnen
 

KUNST - Kunstzinnigen  kunnen het beste naar de Balai Seni Lukis Negara (Nationale Kunstgalerie) gaan. Deze is gespecialiseerd in het verzamelen van Maleise kunst, ook moderne. De galerie ligt aan Jalan Tun Razak. 
Naast de kunst galerie is ook de Istana Budaya (het Nationaal Theater) wat ook architectonisch een erg mooi gebouw is (de Balai Seni ook, trouwens). Ze hebben veel Maleise producties, maar ook wel buitenlandse.
Bij de vlaggenmast op Merdeka Square is het winkelcentrum "Plaza Putra". Daar is een zaal van The Actor's Studio. Het is een Maleis theater, die wat meer provocerende stukken opvoeren. 
Ook is in het winkelcentrum het Dama House, een winkel van klassieke Westerse en Chinese muziek.Hier moet je eventjes naar binnen gaan. Behalve er CD's kopen, kun je er ook een kopje koffie drinken en kaartjes kopen voor de opvoeringen.
Momenteel is de kelder onder water gelopen, dus even van tevoren informeren.

EEN GEWONE AVOND -  Ga 's avonds eens naar het Titiwangsa Park, even ten noorden van het centrum aan Jalan Tun Razak, achter het Istana Budaya (letterlijk:  'Cultuur Paleis'). Daar is een heel groot restaurant Seri Malayu, waar je voor relatief weinig geld een steamboat buffet kan nemen (RM 12 per persoon of zo).
Het is echt heel lekker eten en je kunt zoveel garnalen en dingen eten als je wil! Daar komt nog bij dat ze een Maleise dansopvoering hebben, die erg kitsch is met een behoorlijk slecht soundsysteem, maar ja... het is wel leuk. 
Het Park zelf is 's nachts vooral erg mooi, want de skyline van Kuala Lumpur reflecteert dan in de meren. Hťťl romantisch. 
Het is een goede plek om een 'night on the town' te beginnen. Je komt er het beste met de LRT (Titiwangsa halte, en dan een klein stukje lopen).

 

 

BANGSAR  (een wijk van Kuala Lumpur) - EEN SPECIALE AVOND.
Wil je eens zien, hoe de rijkere MaleisiŽrs uitgaan? Hoe ze uitgaan met hun dure auto's??  Met een beetje geluk zie een Rolls Royce voorbij rijden.  Ga dan 's avonds eens naar Bangsar! 
Bangsar is 's nachts 'the place to be'  voor rijke expats en chique jonge MaleisiŽrs. Er zijn heel veel verschillende restaurants en bars. Populaire uitgaansgelegenheden zijn Finnegans (Ierse Pub) en La Bodega.
Leuk om een avond te doen met vrienden als je ťcht goed uit wil, maar best wel duur. Bangsar wordt door sommigen ook wel het "Piccadilly Circus" van Kuala Lumpur genoemd!  Misschien is het flaneren en mensen bekijken wel het leukst.


PUDU - De Pudu Prison ligt aan de rand van de Golden Triangle. Deze is gebouwd in 1891 - 1895 en werd gesloten op 1 november 1996. In de gevangenis bevindt zich een museum, dat u kunt bezoeken.
Op de buitenmuur is door gevangen een oerwoud geschilderd. Opmerkelijk is dat het alleen planten en bomen zijn. Geen enkel wild dier zie je. Afgezien van een kleinstukje, waar vogels te zien zijn. De gevangenen gebruikten ongeveer 2000 liters verf en zijn er meer dan een jaar mee bezig geweest. Het is 264 meter lang en 4,5 meter hoog. Ze deden er meer dan een jaar over.
Toen ik mij verdiepte in deze gevangenis, ontdekte, ik dat het aantal opgehangen gevangenen erg groot geweest moet zijn. Van 1960 - 1993 zijn het er 180 geweest. De laatste decennia zijn er veel omgebracht door het smokkelen van drugs. Een waarschuwing voor ons: de doodstraf hierop bestaat nog steeds! Een artikel uit de krant:


July 21, 1986

World Notes Malaysia  - The Hangman Strikes Again

At dawn one day last week two Australian drug runners, Brian Chambers, 29, and Kevin Barlow, 28, were hanged at Pudu Prison in Kuala Lumpur. Although they were the first non-Asians to be sent to the gallows under Malaysia's harsh narcotics laws, 36 other drug traffickers have been executed since a 1983 amendment imposed the mandatory death penalty for the possession of more than 15 grams of heroin. When Chambers and Barlow were arrested in November 1983, they were carrying nearly 180 grams. Last-minute appeals for clemency for the two Australians, which were sent to Former Malaysian Prime Minister Mahathir...

De gevangenis staat  in de meeste reisgidsjes, maar als je Jalan Pudu afloopt, weg van het centrum kom je vanzelf op Pudu market, een van de grootste 'wet' (d.w.z. groente, vlees en vis) markten van KL. Het is echt interessant voor toeristen, die het dagelijkse leven van de MaleisiŽrs willen bekijken. Er is  ook een wetmarket in Ampang Jaya.
Momenteel is een gedeelte van de gevangenis weer in gebruik genomen. Drugverslaafden worden opgepakt, hier een nacht bewaakt en vervolgens afgevoerd. Waar naar toe??

SUBANG - Sunway Lagoon is een hťťl groot complex met hotel, universiteit, pretpark, winkelcentrum, foodcourt, schaatsbaan, etc. waar je je prima een dag kan vermaken. Het is heel nieuw en in super-kitch Egyptische stijl gebouwd, inclusief Piramide en Sfinx. Het is hťťl populair bij Chinese en Arabische toeristen. Wij gingen er heen met het openbaar vervoer. Eerst met de LRT en daarna nog een stukje met de bus. Het winkelcentrum is niet te missen. Het valt echt op!

Op de benedenverdieping bevindt zich een ijsbaan. Daar kun je schaatsen, sokken en handschoenen huren. Toen ik de ijsbaan in de tropen zag, wilde ik het meteen proberen. Ik had veel bekijks. Mensen bleven staan, leunden over de balustrade om mij te zien. Ik begreep het niet.
Later werd me alles duidelijk. Schaatsen is een nieuwe sport in MaleisiŽ en wordt gedaan door kinderen. Men vond het vreemd om een volwassene te zien schaatsen.
Bij Sunway Pyramid hoort ook het Sunway Lagoon Water Park. Een pretpark met het accent op het zwemgedeelte. Een gezin kan zich hier de hele dag grandioos vermaken.

 

 THE MINES RESORT CITY -  De Hong Fatt Mine was vroeger de grootste open tinmijn ter wereld. Toen de mijn uitgeput was, bleef er een tinmeertje over. Rond dit meertje bevindt zich de Mines Resort City. Het bestaat uit een paardenrenbaan, twee hotels, winkelcentrum, schaatsbaan, bioscoop, pretpark en een golfbaan. Voor hen die de hitte van de stad willen ontvluchten......  in het pretpark (Mines Wonderland) is zelfs "Snow House", waar de temperatuur -10 graden is.
Het grote winkelcentrum is zo groot, dat je er met een bootje doorheen kunt varen.
Het is snel en makkelijk te bereiken met de KTM komuter (halte Serdang). Je doet er ongeveer 20 minuten over om de Mines Resort City te bereiken.
Als je met de taxi van de luchthaven komt over de North-South Highway, zie je dit complex rechts liggen. Het is bij de grote tolpoorten als je KL inrijdt (of uit)
Er is een heel groot meer, je kan het haast niet missen! De hotels daar zijn misschien een optie als je houdt van 'resort living' toch dichtbij de stad... maar er zijn betere resorts in MaleisiŽ.
Heel bekend is het resort  "Palace of the Golden Horses", dat gebouwd is in de Moorse stijl (zie je ook vanaf de snelweg).

THEAN HOU TEMPLE - Deze nieuwbouw tempel (maar oud Chinees ontwerp) ligt in Taman Seputeh op een heuvel (Robson Hill) bij de snelweg (Jalan Syed Putra) van het centrum naar Mid Valley. De tempel is gewijd aan de Chinese godin Thean Hou, die de godin is  van de Chinese gemeenschap uit Hainan. Hij is heel indrukwekkend. Het is een replika van een tempel uit Hainan (China) en hij biedt mooi uitzicht over de stad. Je kan er het beste een taxi naar toe nemen (niet zo duur, het is dicht bij), of je eigen auto. Vooral tijdens Chinese New Year is de tempel mooi versierd en komen mensen zelfs helemaal uit Singapore om er hun geloof te belijden.
Doordeweeks zie je veel pasgetrouwde, Chinese stelletjes. Zij komen hier hun bruidsfoto's maken!

Thean Hou Tempel (Robson Hill)

LAKE GARDENS & NATIONAL MUSEUM - die liggen in het centrum van KL, zijn niet 'uniek' maar wel leuk. De Lake Gardens zijn niet ver van het centrum. Het zijn twee meertjes, die een rust en harmonie uitademen. Zij zijn gelegen in een heel mooie tropische tuin met veel exotische planten, bomen en beelden.
Vooral de OrchidŽen Tuin (Taman Orkid) is erg mooi. Ze hebben hier meer da 800 soorten verschillende orchideeŽn. Ook de Taman Burung (Vogelpark) en Taman Rama Rama (Vlindertuin) zijn leuk voor kinderen en ouderen.
In het Nationaal museum kun je werk zien van Maleise schilder, beeldhouwers en ontwerpers. Het is het meest bezochte museum in MaleisiŽ. 

De vlindertuin
De vlindertuin (foto: An Schoonen)

 


   
Ben van Wijnen

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2019 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite