MALAYSIA
SITE

 

De Highlands
-- Bukit Broga
-- Bukit Larut
-- Bukit Tinggi
-- Bussen van/naar Cameron
-- Cameron Highlands
-- Cameron Highl. Brinchang
-- Cameron Highl. Ringlet
-- Cameron Highl. Tanah Rata
-- Cameron Highl. Hotels
-- Cameron naar Oostkust
-- Cameron Thee Plantages
-- Fraser's Hill
-- Fraser's Hill Hotel
-- Genting Highlands
-- Genting Casino
-- Genting Hotels
-- Gunung Jerai
-- Gunung Ledang
-- Lojing Highlands
-- Orang Asli Cameron Highl.
-- Orang Asli Senoi
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melakka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
MaleisiŽ Specialisten
MaleisiŽ met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Reisaanbiedingen
Links
Contact
 Cameron Highlands - Oostkust

Ben van Wijnen

De weg is te berijden vanaf Kampong Raja naar Gua Musang. Het is een mooie vierbaansweg tot 15 km vÚÚr Gua Musang. Dan heb je een oude weg. In Gua Musang moet je kiezen:
naar Kota Bharu, Taman Negara of Terengganu.
Het stuk Gua Musang - Terengganu is nog te berijden, maar  hier en daar nog niet geasfalteerd.
Er rijdt vanaf de Cameron een mini-van naar Taman Negara. Volgens de laatste informatie is de prijs RM75,-

 

Hierboven zie je de kaart van de weg van Simpang Pulai naar Kuala Berang. Vanuit de laatste plaats reist men gemakkelijk naar Kuala Terengganu. De kosten van deze weg worden geraamd op zo'n 405 miljoen
US dollars en hij wordt in totaal zo'n 333 km lang. De weg klimt tot een hoogte van 1500 meter. De gehele weg is nu klaar en er is nu een derde verbinding tussen de wet- en de oostkust. Vlakbij het Tasik Kenyir (groot stuwmeer), waar u voorbij komt ligt een nieuw olifantenopvangcentrum "Sungei Ketiar". U kunt de pagina over dit opvangcentrum <hier> bekijken.

Wat wŤl klaar is.
De weg begint bij Simpang Pulai en gaat naar Gua Musang. De weg is geasfalteerd en tot Kampong Raja is mooi en breed. Hij leidt je door de Blue Valley langs ťťn van de mooiste gedeeltes van de Cameron Highlands.
In Kampong Raja moet je kiezen: Úf je gaat naar Brinchang (in de Cameron Highlands), Úf je rijdt door naar Gua Musang. De weg kwam gereed in mei 2003, maar je zult hem op weinig wegenkaarten aantreffen.
Tussen Kampong Raja en en Gua Musang (afstand ca 100 kilometer) vind je geen benzinestations, cafeetjes  of restaurantjes. Hou daar dus rekening mee. Ongeveer 15 km vÚÚr Gua Musang zul het eerste cafeetje weer zien, waar je weer een flesje water kunt kopen. Ook de eerste guesthouses zullen weldra verschijnen.
In Gua Musang moet je kunnen kiezen of je naar Kota Bahru, Kuala Terengganu of naar Jerantut voor een bezoek aan Taman Negara.

 

 

  Kritische noot:

De nieuwe verbindingsweg zal echter ook voor veel ontwikkeling zorgen van de ontgonnen gebieden. Veel de natuur en de dieren zullen ongetwijfeld getroffen worden. Vooral dit baart mij zorgen.
De begroeide hellingen van de Highlands voorkomen, dat er  landafschuivingen (of wegverschuivingen) zijn.
Het oerwoud, met zijn bomen en wortels, vertraagd de stroming van het regenwater naar de dalen. De bodem gedraagt zich tevens als een soort natuurlijke spons. Het neemt veel water op.

Zonder het oerwoud wordt de grond modderig en de modder zal spoedig met het overvloedige regenwater wegspoelen. Het regenwater zal dan sneller naar beneden stromen. Rivieren zullen kolken en buiten hun oevers treden.
De consequenties zijn voor de lokale bevolking heel groot.
Voorbeelden:

  • Het meest dramatisch was het instoren van Block 1 van de Highland Towers op 11 december 1993. Er ging toen een schok door het land. Deze tragedie kostte 48 mensen het leven.

  • In de Genting (juni, 1995) was er een wegverschuiving, die resulteerde in 21 doden en 22 gewonden.

  • In januari 2000 was er eentje in Kampong Raja (Cameron Highlands), die resulteerde in 6 doden. De weg naar Brinchang/Tanah Rata  was ook afgesloten en 15.000 mensen, die in de Blue Valley en in Kampong Raja woonden, waren van de buitenwereld afgesloten!

  • In 2004 (25 februari) vond er bij Ringlet een aardverschuiving plaats. De weg was een week afgesloten. Er waren geen slachtoffers, hoewel de levering van verse groente en bloemen aan andere delen van het land (incl. Singapore en Japan) stil kwam te liggen.

 

 

 

Gemakkelijk Bustickets online bestellen:

klik op deze banner om te reserveren

 

Gemakkelijk Treintickets online bestellen:
cheap booking
klik op deze banner om te reserveren

 

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2019 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite