MALAYSIA
SITE

 

MaleisiŽ met kinderen
-- A'Famosa Waterpretpark
-- Aquaria (KL Aquaria)
-- Bukit Gambang (Kuantan)
-- Bukit Merah
-- Canopy Walk (Penang)
-- Times Square Theme Park
-- Desa Waterpark
-- Dierentuin Kuala Lumpur
-- Escape Pretpark
-- Genting Theme Park
-- Genting Theme Park Kaart
-- Hello Kitty Theme Park
-- Honingbeer
-- Krokodillen boerderij
-- Langkawi
-- Langkawi Kabelbaan
-- Legoland Malaysia
-- Lost World of Tambun
-- Mines Wonderland
-- Olifanten - Kuala Gandah
-- Olifanten - Sungei Ketiar
-- Perhentian
-- Pulau Payar
-- Pulau Redang
-- Rotsklimmen
-- Slangentempel
-- Sunway Lagoon
-- Taman Negara
-- Underwater World Langkawi
-- Vleermuizentempel
-- Vlinderboerderij
-- Vogelpark
-- Wildlife Park Langkawi
-- Zwarte Panter
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melakka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
MaleisiŽ Specialisten
MaleisiŽ met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Reisaanbiedingen
Links
Contact
  

Bats' Cave Tempel
(Vleermuizentempel)

Vleermuizentempel

De vleermuizentempel is ťťn van die verborgen bijzonderheden van het eiland. Het is geen dagbezoek waard, maar je moet het combineren met een bezoek aan Penang Hill. Het ligt namelijk op loopafstand van het vertrekstation van de kabeltrein, die je naar de top van Penang Hill brengt. Een andere mogelijkheid is, om de tempel te bekijken, wanneer je de Kek Lok Si bezoekt.
De tempel is absoluut niet toeristisch, want de weg er naar toe is bochtig, gaat steil omhoog en er is geen parkeerplaats voor bussen. Het is bestemd voor de lokale bevolking. Veel inwoners van Penang. die ik sprak, wisten niet van het bestaan af.

Deze kleine tempel is gewijd aan de god van de welvaart Tua Pek Kong. Velen kunnen je niet vertellen, wie hij is, maar komen hun eigen welvaart aanbidden.
Bij binnenkomst wordt er een bel geluid. Je koopt een kaarsje (RM1 - RM5); steekt deze in brand en plaatst hem op de tafel bij de andere. Je ziet de brandende kaarsjes en ruikt de wierook.
Hierna kun je de tempel ontdekken en iedereen zal je op een bijzonderheid wijzen.

Als je je omdraait, zie je het beeld van Tua Pek Kong. Aan zijn voeten zijn de giften voor de god te zien: sinaasappels, rijst, limonades en veel, veel, veel Guinness bier. Blikjes en flesjes!
Dit moet wel de god van de welvaart zijn.

Achter het beeld van Tua Pek Kong bevindt zich een kleine grot. Je hoort de vleermuizen geluid maken. Je ogen moeten wennen aan het donker.

 

Hangende Vleermuizen

Dan ontwaar je schimmen van de vleermuizen. Ze hangen naar beneden.
Niemand weerhoudt je, als je in het donker je flits gebruikt om te fotograferen. Je wordt zelf gewezen, waar de meeste hangen.Dieper in de grot is een altaartje te zien. Hierop liggen ook geschenken: wierook, kaarsjes, rijst, sinaasappels e.d. Er ligt hier geen Guinness bier! Naast het altaartje staan twee witte kraanvogels (zie de foto beneden).

 

Het is niet ongewoon, dat Chinezen, voordat ze gaan gokken of materieel gewin zoeken, een bezoek aan de tempel brengen. Men komt met hun gebeden naar deze tempel om enig gewin te zoeken. Hun dankbaarheid blijkt uit de geschenken. Er wordt verteld, dat de uitbreiding van de tempel tot stand is gekomen met gokgeld.

De Vleermuizengrot

De tempel moet al oud zijn, want een gids uit 1977 vertelt dat de tempel minstens 60 jaar oud moet zijn. Dus dat betekent, dat het minimaal uit 1917 moet stammen.
Het werd toen bewoond door een kluizenaar, terwijl Boeddhistische monniken de vleermuizen beschermden. Hoe deze Boeddhistische tempel een Taoistische tempel is geworden wordt niet verteld.

Een andere versie vertelt, dat er een feng shui meester in de grot leefde met twee witte kraanvogels. De feng shui meester was degene, die met de verering van Tua Pek Kong begon. hij overleden vervolgens ook de kraanvogels. 
Na zijn overlijden namen de vleermuizen bezit van de grot.

In de tempel wordt je attent gemaakt, dat er nog twee grote vissen in de tempelhuizen. Het zijn Pirarucu's, die in een klein,ondiep bassin zwemmen in het linkergedeelte van de tempel. Dit zijn vissen,die in het Amazonegebied thuishoren. Ze zijn enkele jaren geleden ook uitgezet in Zuidoost AziŽ.
Buiten, aan de overzijde van de weg, is nog een vijver met schildpadden. Hier kun je niet dichtbij komen en je moet ze van boven observeren.

Hoe kom je er met de bus.
Neem bus 204 vanaf de Komtar. Het eindstation van de bus is Penang Hill Station. Loop nu aan de linkerkant ca.100 meter terug. Na de flats is er links een weg met een Chinese boog (een "arch"). Neem deze weg en volg hem ca.50 meter en sla dan rechts af. Op de hoek zie je al een bord met "Bats' Cave Temple".  Na ca.75 meter ben je bij de tempel.

Hoe kom je er met de huurauto.
Ongeveer 100 meter voor Penang Hill Station, sla je rechtsaf. Dat is nŤt voor twee flats en je rijdt een mooie Chinese boog onderdoor (een "arch").
Na ca. 50 meter sla je rechtsaf. Op de hoek zie je al een bord met "Bats' Cave Temple".  Na ca.75 meter ben je bij de tempel.
Parkeer aan de rechterkant. Hier kunnen enkele auto's parkeren.

Het koperen beeld

 

 

  Ben van Wijnen

 

 

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2019 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite