l Het Suikerfeest in MaleisiŽ
r

 

MALAYSIA
SITE

 
Feestdagen

-- Deepavali
-- Hungry Ghosts
-- Loi Krathong
-- Ponggal
-- Chinees Nieuwjaar 2019
-- Ramadan
-- Songkran
-- Suikerfeest
-- Thaipusam
-- Overige Festiviteiten
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melakka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
MaleisiŽ Specialisten
MaleisiŽ met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Reisaanbiedingen
Links
Contact
  

HET SUIKERFEEST
of Hari Raya Aidilfitri
Ben van WijnenHet suikerfeest

Hari Raya betekent letterlijk 'feestdag' en Hari Raya Aidilfitri is de dag die het einde markeert van de Ramadan, de islamitische heilige maand van het aanbreken van de zon tot het einde van de dag. Hari Raya Aidilfitri wordt beschouwd als ťťn van de twee belangrijkste vieringen voor moslims.
De naam Suikerfeest is afkomstig uit het Turks, waar het Şeker Bayramı genoemd wordt. In het Turks gebruikt men soms ook de benaming Ramadanfeest (Ramazan Bayramı), omdat de term 'Suikerfeest' te veel de nadruk zou leggen op de zoete spijzen die tijdens het feest veel gegeten worden.
De term Suikerfeest is in zowel BelgiŽ als Nederland de meest gehanteerde benaming voor het feest aan het einde van de ramadanperiode.

Het einde van de ramadan na 29 of 30 dagen betekent het begin van het Suikerfeest. Het Suikerfeest begint op de eerste dag van de tiende maand van de islamitische jaartelling. Het Suikerfeest wordt meestal niet door alle moslims op hetzelfde moment gevierd. Concreet voor BelgiŽ en Nederland betekent dit dat de twee grootste groepen moslims, Marokkanen en Turken, het feest niet altijd tegelijkertijd laten beginnen. Dit komt doordat zij meestal vasthouden aan de methode van het land van oorspronkelijke herkomst. Het Suikerfeest duurt officieel drie dagen.

 

 

De eerste ochtend van het Suikerfeest bezoeken mannen en vrouwen de moskee voor het gezamenlijke speciale gebed voor deze feestdag. Iedereen gaat mee.
De rest van de dag gaat men zo mogelijk bij familie op bezoek. Ter gelegenheid van het Suikerfeest worden zoete gerechten en lekkernijen zoals lokum gegeten en geeft men elkaar en de armen cadeautjes. Veel vrouwen versieren hun handen met henna. Zowel de mannen als de vrouwen trekken meestal nieuwe kleren aan en het huis wordt extra netjes gemaakt voor deze feestdag.
Daarna gaan de mensen naar de ontmoetingsplaats, een moskee of een zaal, en in warme landen een stuk open terrein, om daar naar de preek van de imam te luisteren, waarmee de Ramadan echt afgesloten wordt. Ook de vrouwen en kinderen zijn daarbij meestal aanwezig, zoals de profeet heeft aanbevolen. Dan omhelzen de mensen elkaar, en vergeven zij elkaar eventuele fouten uit het afgelopen jaar. Ze wensen elkaar een gezegend feest.
Minder bedeelden krijgen vaak voedsel en soms kleding van rijkeren, ook is het een plicht om voor de armen te zorgen. Ook betalen ze het hele jaar door armenbelasting. Dat geld wordt dan uitgedeeld aan de armen.

 

Het Suikerfeest werd voor het eerst gevierd in Medina, nadat Mohammed in het jaar 622 vluchtte van Mekka naar Medina. Uit de historische overlevering van Anas komt naar voren dat Mohammed deze feestdagen initieerde in Medina:
"Toen de profeet arriveerde in Medina zag hij dat het volk twee specifieke dagen feest vierde en zichzelf daarbij vermaakte. Hij vroeg de mensen om de oorsprong van deze feestelijkheden, waarbij zij antwoordden dat deze dagen gelegenheid waren voor vermaak en ontspanning. Hierop merkte de profeet op dat de Almachtige in plaats daarvan twee feestdagen zou vestigen die beter waren: Eid al-Fitr en Eid-al Adha."
Zowel Eid al-Fitr en Eid-al Adha zijn gelegenheden voor de moslims om hun dankbaarheid uit te drukken naar Allah en de minderbedeelden te helpen.

SuikerfeestDatum
  
201815 t/m juni
  
20195 t/m 8 juni
  
202024 t/m 27 mei
  
202113 t/m 16 mei
  
20223 t/m 6 mei
  
202322 t/m 25 april
  
202410 t/m 13 april
  
202531 t/m 3 april
 

 

 

Gemakkelijk boeken: Bustickets Online:

Klik op deze banner om te reserveren

 

Gemakkelijk boeken: Trein Tickets
cheap booking
Klik op deze banner om te reserveren

 

 

 

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Copyright © 2001 - 2019 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite